Pazartesi, Temmuz 30, 2018

Dünya’nın İlk Kafa Nakli


İronik bir öykü.
Öncelikle, gecikmeli bir öğrenmi, 9-10 aylık bir gecikme sözkonusu.
Haber şu:
“İtalyan Profesör Sergio Canavero dünyanın ilk kafa naklini bir ceset üzerinde gerçekleştirdi. 18 saat süren operasyonun başarılı olduğunu söyleyen Profesör bu ameliyatı yakın zamanda canlı bir kişi üzerinde uygulayacağını söyledi.”
İlkin:
Ceset değil, kadavra.
Kadavra Çinli. Müstakbel canlı aday da Çinli.
“Sergio Canavero ise yeni bir gönüllü hasta arayışını Çin’de sonlandırdı. Harbin Tıp Üniversitesi’nden bir meslektaşı ile birlikte, Çinli bir gönüllü bulduklarını açıkladı.”
Asıl ve ilk aday ise Rus idi:
“Spiridonov, "İtalyan doktora güvenemeyeceğim gözönüne alındığında, sağlığımı kendi elime almak zorundayım. Çelik bir implantla omurgamı düz tutabileceğim oldukça başarılı olan bir yöntem var” açıklamasında bulundu. Rus hastanın bu tavrı, bilim camiasında fazlasıyla eleştirildi.”
İroni burada:
Zaten güvence yoktu ama Rus 2 yıl boyunca evet dedi. Artı, tüm organ nakillerinde başlarda kayıp oranı % 90’larda idi.
Asıl ironi, bilimcilerin hastayı eleştirmesinde. Madem cerrah güvenilir, içlerinden sağlam biri kafa nakli yaptırsın o zaman. Hatta olmadı, çocuğuna yaptırsın.
Açıkça söyleyelim:
İlk kafa nakli yapılan 10 kişinin 9’u veya 10’u ölecek. Onlardan kazanılan bilgi, sonrakilerin sağ kalmasını sağlayacak. Dolayısıyla ilk hastalar, bir tür ötanaziyi kabullenmiş olacak.
İroni her zaman ironi ama:
Dünya’da yüz nakli yapılan ilk hasta bir kadındı. İntihar etmeye kalkmıştı. Köpeği uyansın diye yüzünü parçalamıştı. Köpek yüzünü parçalamış. Yüz nakli yapılmış. Kadın ilaçlar nedeniyle, kanser olup ölmüş. Bu süreç 10 yıl almadı.
Yani:
Başta ölmek istiyormuş, sonda ölmek istemiyormuş.
Bu Rus da öyle.
Dipnot:
Kadavrada kafa nakli, kas, sinir, damar dikmeleri için çözüm verir ama 24 saat boyunca beden soğutması için çözüm vermez. Yine de, sözü edilen ilk 10 muhtemel ölecek hasta sayısı, 3 veya 5 azalabilir bu ön-yöntem ile.
(29 Temmuz 2018)

Hiç yorum yok: