Çarşamba, Mayıs 29, 2019

Hangi Kapitalizm 2020?


Kapitalizm, hesapça devletin ekonomik varlığının sıfıra limitlendiği, özel şirketlerin varlığınınsa tüme limitlendiği bir durum olarak özetlenebilir.
Oysa, ne oldu?
“ABD Başkanı Donald Trump'ın, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklayan kararının ardından Google, Çinli Huawei şirketi ile anlaşmasını sınırlandırdı.”
Yani:
Bir monark-devlet, bir oligarka emrediyor, o da yapıyor.
Konu ne?
Ulusal güvenlik riski.
Bu risk hesapça askeri olarak ima ediliyor ama aslında iktisadi, çünkü Iphone, rekabette çoktan Samsung ve Huawei’ın gerisinde kaldı, yani ABD’li ileri teknoloji ürünleri ve şirketleri, o1980 liberalizmi sonrasında oyuna zorbalıkla soktukları oyuncular karşısında kaybetti, sonra da mızıkçılık ve şike yapmaya başladı.
Oysa, eskiden şöyleydi:
Kissinger, zamanında devletin kendisine yaptığı teklifi, o anda çalıştığı şirketin çıkarları devletinkinden önce geldiği için reddetmişti.
Özetlersek:
Bir: Nixon, Kissinger, Mc Namara, Brzesinski çizgisi. Bildiğimiz şahin-ötesi çizgi. Tuhaf olan gerçek, ABD’nin 1990 sonrasında tek başına kaldığı global hegemonya alanında 2000 ertesinde yapamadığını, 1970’te yapmışlığı ve bunu da gidip 1971’de Çin’i global oyuna sokarak berbat etmişliği çizgisi.
İki: Baba-oğul Bush çizgisinin hanedanlığının bildik klasik şahinliği. Oldukça sürpriz olarak ABD’nin iktisadi, siyasi, askeri tekkutupluğu hakkında ilk soru imlerinin oluşması. Bu, 1991 1. Irak Savaşı ile değil, 2003 2. Irak Savaşı ile başladı.
Üç: Trump, (bilmem kaçıncı kez) Putin, Erdoğan çizgisindeki neo-tekadamlılık-otokrasi-totaliteryanizm çizgisi. Bu; Stalin, Hitler, Mussolini dönemi ile karşılaştırılınca, parodi bile değil. Trump, bildiğimiz medya ve sosyal medya ‘Apprentice’ tiplemesi çiziyor yalnızca. Tuhaf olan şey, bildiğimiz Mc Carthy tipi dezenformasyonun ve propagandanın neo-dezenformatif-sosyal-medya çizgisinden daha etkin olmuşluğu. Bu da, tıpkı gerçek savaşlardaki gibi, sanal savaşlarda da eski-klasik-ilkel silahların daha işlevsel olmaları durumunu imliyor.
1970-2020 arasındaki içiçe geçirilmiş bu kapitalizm(cikler) çizgisi, sıfır devlet derken, tam devlet noktasına vardırıldı. Yanısıra da, devletin işlevini budarken, yanılmış devlet sayısını ve içeriğini global olarak üçte iki orana limitledi. Ve hala globalizmin etkisiz olduğu bir % 50 var ortada.
Dolayısıyla, ‘hangi kapitalizmcikler?’ idi.
Şu anda da, ‘hangi kapitalizm?’deyiz.
Kıssadan hisse:
Oligarklar ve iktidar seçkinleri, kendilerine bedavaya sunulan iktidar gücünü kullanamazsa, onu saklı veya açıkça, doğrudan veya dolaylı olarak kullanmaya talip, bir sürü Ali kıran baş kesen, başıbozuk, ayaktakımı taifesi çıkacaktır, çıkmıştır çıkıyor. 1789 için bu, burjuvazi idi. 2015 Türkiye içinsebu, sultancıklar idi.
2020 için bu, adlandırılmamış sınıflar:
Sosyal moloz sınıfı.
Üçüncü ve Dördüncü dünya için, bu sosyal moloz sınıfının dişi sosyal moloz bölümü: Yemek yapmayı, çocuk bakmayı, sevişmeyi, artı mesai yapmayı, şunu bunu bilmeyen kadın sınıfı: Tüm kadınların en az üçte biri ki bunun karşısında 45 yaşına gelip hiç çocuk yapmamış % 25’lik 1. Dünya kadınları var antitez olarak.
İleri marjinaller.
Global göçmenler ve altkümeleri: global neo-ümmi dalgasının taşıyıcı öğeleri.
Mafya, terörist, kontra-terörist, ÇÜŞ negatif sembiyözü.
Orta sınıflığını yitirmiş bir orta sınıf.
Silinmiş bir kültür ortamı: Neo-entellektüel’in kültürel regresyon, zihinsel regresyon, kültürel konfüzyon, zihinsel konfüzyon, kan, ter gözyaşı ve ateşle sınavı; yine, yeni yeniden…
Çıkış:
Anarşizmin yeniden sorgulanması:
Otoriteye, hiyerarşiye, mülke, devlete karşı olan fiili ve fikri çıkışların % 99’unun artık anarşizm olmaması… artı, anarşistlerin belki % 75’inin fiili ve fikri isyan-devrim eylemini ve kuramını terketmişliği… Bu ne yaman çelişki anne…
İsyan (rebel, revolt) ve kazan kaldırma (riot) arasındaki ayrımın aşırı berraklaşması…
Aktivizmin yerine slaktivizmin geçirilişinin aşırı berraklaşması…
Anafikir:
Bir önceki paradigmalar tasfiye edildikten sonra, 40 yıl sonra bile hala yeni paradigma kümelerinin oluşturalamamışlığı…
Yani:
Parti-devlet kapitalizminin, reel sosyalizm olmayan bir neo-devletçi-kapitalizm epsilon-momenti…
Ne biçim kapitalizm bu?
Yerse…
(29 Mayıs 2019)

Hiç yorum yok: