Pazar, Ocak 27, 2013

Nakit ve Sanal Para





NEP 17

Yeni ekonomik parametreler devreye girerken, eski alışkanlıklar da devam ediyor:

“... Apple tam 121.3 milyar dolarlık nakit üstünde oturuyor ve bu nakitin yüzde 68 kadarı da ülke dışında kazanılan ve yatırılmak için bekleyen nakit olarak kayıtlarda bekliyordu. Benzer şekilde Microsoft 66.6 milyar dolar nakit tutuyor...”


Nakit aşkının kaynağı da şuymuş:

“...bugünün üretimi 'just in time' denen metotla yapılmakta, çok az stok tutulmakta ve sofistike arz zinciri yapıları kurulmakta. Böyle bir ortamda da bilançolarda stok ve alacak tutulmamakta ve ödemeler de derhal ve nakden yapılmakta.”

Bu bir yol.

Diğer bir yol da, ya herro, ya merro diyerek, sanal paraya, borsaya, tahvile, vd girmek. Borsada 1’e 3 de kazanabiliyorsunuz, 3’te 1’e de düşebiliyorsunuz.

Nakitte ise, pek pek % 95-99’da kalıyorsunuz. (Kimsenin dikkat etmediği şey, o paranın gerçek satın alma gücünün / momentinin aslında daha çok olduğudur.)

Tabii, aradaki fark şu, küçükler risk alıyor, büyükler (Apple, Microsoft, vd) risk almıyor. E çok basit: 10.000 doları borsada kaybeden çok ama hayatları devam ediyor ama Microsoft batarsa, bir daha çıkamaz geri.

Bir de şerh: Yüksek teknoloji şirketleri aşırı kırılgan konumda. 15 yıllık kısa tarih, batan yüz milyarlık şirketlerle dolu: Hem moda-demode olma sözkonusu, hem de alanınıza şakkadanak zararına giriveren yeni oyuncular sözkonusu. Bu aşırı kırılganlık, nakiti de geçersiz / işlevsiz kılabiliyor. Google dediğin, reel sektörde neye yatırım yapacak ki? Sanal gözlüğe mi? (Bu vurgu, 10 yeni tartışma konusu demek ve bu tartışmaların açılımı 100-150 yıllık gelecek tekno-ekonomi tarihi demek.)

İşin içine, bir sonraki adım olarak, takas ve yarı kapalılaşan ekonomiler (kimi yerel, kimi mafyasal) ve artan ölçekleri hesaba girmekte.

Çok önemli bir vurgu: Yıl 2013’te Dünya yetişkinlerinin yarısının banka hesabı bile yok. Bu oran, G-7 için % 90 iken, en alttakiler (Afrika, Mali) için pratikte % 0-5. Tasarrufu bile olmayan bir kitleye ne satabilirsin ki? Banka hesabı bile olmayan birine kredi kartı versen ne olur ki? Ahan da, 30 küsur yıllık saf globalizmin sonucu bu işte hepi topu.

Bir şerh daha: Buğday gibi reel metalara ve sektörlere, ‘forward / sanal’ alımla sanal para da girdiği için, nakit paranın gücü gevşetilmiş olmakta. Sanal para, kendi evrenini çürüttüğü gibi, reel para evrenini de çürütmekte (bu durumda sahte çek ve sahte senetten farkı yok aslında). (Bu arada bu reel para, ne denli reel bir tanım, ayrı konu.)

Kıssadan hisse: Küçüklerle büyüklerin birbirlerinin aslında  yapacaklarını yapmaları, daha çok savaşta ve siyasette görülen, bir pozisyon değiştirme durumudur. Nasıl ki sağ partiler sol partiler olabiliyorsa, tutum-davranış ayrışması, ticarette de benzeri bir biçimde gözlenebilmiş olmakta.

Bu pozisyon değiştirme, başka alanlara davranışın töreleşmesi olarak aktarılırsa, yeni ekonomi yoğrula yoğrula yeni hamurunun kıvamını ve karışımını tutturacağa benzer.

Ne zaman mı?

3 vakte kadar canım işte...

Hiç yorum yok: