Salı, Haziran 12, 2018

Uluslararası Sermayenin Hali Pür Melali


Bu kadar çok paranın bu kadar çok yüzer gezer olması tuhaf.
“… en fazla girişin 51,3 milyar dolarla Türkiye'ye olması öngörülüyor. Türkiye'ye geçen yıl 39,1 milyar dolarlık sermaye girişi yaşanmıştı.
IIF tahminlerinden derlenen bilgilere göre, bu yıl Çin, Macaristan, Kore, Rusya ve Tayland'da sermaye çıkışı; Türkiye, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Endonezya, Meksika, Polonya, Güney Afrika ve Ukrayna'da ise sermaye girişi yaşanacak.
Sermaye girişi yaşanması beklenen 12 ülkeye toplam 264 milyar dolar nakit akışı öngörülüyor. Öte yandan sermaye çıkışı olacağı öngörülen 5 ülkede para çıkışlarının toplam 221,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Böylece bu yıl, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 gelişmekte olan ülkeye, toplam 42,3 milyar dolarlık net sermaye girişinin gerçekleşmesi bekleniyor.
Geçen yıl 88 milyar dolarlık net sermaye girişi yaşandığı bilgisi dikkate alındığında, geçen bir yıllık süreçte gelişmekte olan ülkelere para girişi beklentisinin 45,7 milyar dolar azaldığı görülüyor.”
Türkiye’deki yabancı sermaye yatırımı 600 küsur milyar dolar birikimli olarak görünüyor. Ortalama da 15-20 yıl içinde diyelim (1983-2018 arasındaki 35 yılın yarısı gibi). Yılda 30-40 milyar dolar gibi bir yatırım görünüyor. Dolayısıyla, ortalama miktar olacak bu.
Gelelim asıl öngörüye:
Seçimi kim kazanırsa kazansın, ister reel sektöre, ister borsaya olana yatırımların kazandırması artık mümkün değil. Manipülasyon bir yere kadar geçerli oldu ama deniz bitti artık.
O nedenle bizim bu sayıyı buraya kaydetmemizin nedeni, yanılma derecesini gösterebilmek. Biz yıl sonunda çok küçük bir girdi toplamı umuyoruz açıkçası. Rasyoneller gidecek, genç riskseverler kalacak veya yenisi gelecek.
Unutmamak gerekli:
Buğday bile son 6 ayda % 15 kazandırdı. TC, artık bu parayı kazandıramaz bir ülke konumunda.
Dipnot:
Yatırımların bu kadar yanardöner olması, yatırım yapılan ülkenin o yatırımdan müreffehleşmesini epeyi tehlikeye sokuyor. Sonuçta yatırım istihdam demek ve geçici istihdam, kalıcı işsizlikten daha berbattır.
(10 Haziran 2018)

Hiç yorum yok: