Cuma, Haziran 01, 2018

Sosyo-Politik Bir Anket



Anket şu imiş:
“Türkiye’nin 26 kentinden 1.517 kişiye sorduk. Devletin sunduğu 19 hizmetten vatandaş, en çok ‘savunma’dan, en az ‘ekonomi’den memnun.”
Anketin sonuçları ne yazık ki görsel olarak verilmiş. O görseli verip, metinleri irdeleyeceğiz:
Beni en çok şaşırtan şu oldu:
En eğitimsiz ve en fakir grup, oy vermiyor.
Kararsızlar ise, onun bir üstü grup.
Ancak, bunlar arasında geleceği ilişkin kanılarda büyük farklılıklar var, grupların kendi içinde yani.
Teorik olarak bu, mümkün değil:
Hiç oy vermeyen birinin gelecekten umutlu olması mümkün değil ama böyleleri de var (imiş) bu ülkede.
Ne yazık ki kararsızlarla oy vermeyenlerin yüzdesi ayrı ayrı belirtilmemiş. Onu diğer anketlerden, % 40 AKP, 40 CHP, 10 kararsız, 10 oyvermez olarak kabul ediyoruz. Son 2 grup toplamı, 1 ay önce % 45 olarak bile görünmüştü. Ancak, son zamanlarda ortalama oy kullanma oranı % 85.
Ne yazık ki son birkaç seçimde oy kullanmışlık / kullanmamışlık sorusu anketlerde yer almıyor. Herhalde insanlar oy kullanmamışlıklarını söyleyemiyorlar ama kullanmayacaklarını söyleyebiliyorlar.
Bu anketin asıl amacı, en az memnun olunan hizmeti bulmak ama bunun sağlıklı bir sonuç vermesini ummak epeyi safdillik.
Şu anda eğitim, sağlık, ulaşım ve iletişim çökmüş durumda. Örneğin 3 cep telefonu operatöründen 2’sinin durumu dingildek, üçüncüsü maaşları ödemiyor. Yatırım olmadığı için, İstanbul’un göbeğinde telefonlar çekmiyor.
Din hizmetlerinden memnun olunsa ne olacak ki? 100 bin yerine, 150 bin cami yapılsa, ne olacak ki? Yani din hizmeti, insani bir hizmet değil, öte yana reklam yapmaya yarıyor yalnızca, takıyye yani, insana yönelik bir hizmet değil yani.
Keza, savunmadan memnu olunsa ne olacak? Sınırdışı savaşta birileri ölüp duruyor. Bunun memnuniyeti ne olabilir ki?
Kimse, ‘devlet çöktü’ dememiş ama. Devlet, sokakta vatandaşını koruduğuna ilişkin hiçbir belirti göstermiyor artık. Sokaklarda keşler, dilenciler, şunlar bunlar cirit atıyor bile değil, ibadullah dolular. ‘Polis’ diye bağırsan, kimse gelmiyor zamanında.
Dolayısıyla bu anket, Türkiye’nin son 5 yılki yeni sosyo-politiko-ekonomik demografik dağılımını imlemiş temelde. Asıl amacına ulaşamamış yani.
(1 Haziran 2018)

Hiç yorum yok: