Salı, Aralık 13, 2016

2. Adım Tam Sayısal Kuadralektik

Kategorisel karşılıklı bağımsızlığı, ister ikili, ister dörtlü, ister Kuilman kuadralektiği ama her 2 veya 4 kategoriye de zaman serisi olarak bir şeyler eklenip çıkarıldığı olarak / gibi tasarlayalım. Altbirimler de birbirlerinden bağımsız olmayacak ve birbirleriyle etkileşecek.
Açımlama:
Neden-sonuç ikilisine daralırsak, neden neden olarak değişirken, sonuç sonuç olarak değişirken, neden-sonuç ilintisi de kendiliğinden değişir. Bu, neden-sonuç ilintilerinin herhangi biri (bireçok, çokahiç) için geçerli olabilir. Bu koyut, nedeni sonucun görüngülenmesini, kendiliğinden % 100 kesinlikten uzaklaştırır. Sonuçta, taşı atarsın ama cam kırılabilir de, kırılmayabilir de. Taşın atılma hızı, yönü, kendi çevresinde dönmesi, nedenin sonucu ortaya çıkarmasını veya çıkarmamasını etkiler ve epeyi şey de belirsiz kalır daha.
Burada aynı durumu, madde/içerik-biçim için koyutlarsak, özellikle sanat eserlerinde başyapıt ortaya çıkışının belirsizliği daha anlaşılır olur. Un, şeker, yağ nedenleri ile 100 çeşit tatlı sonuçlandırılabilir ve her tatlı, diyelim İzmit pişmaniyesi veya Kastamonu dört köşe sıkıştırılmış pişmaniyesi sonuçları ortaya çıkabilir. İzmit pişmaniyesinin elle veya makinayla yapılması sonuçları da öyle.
Tez ile antitezde ise, her ikisinin de bütünlerinin oldukça az sayıda ve küçük parçası karşıtlık içindedir, gerisi birbirine benzer veya birbirinden ayırtsız olabilir. Kapitalizm 1960 ABD ve reel sosyalizm 1960 SSCB öyledir örneğin. İkisi de, (örneğin uzaya gitmek için) aynı makinaları, aşağı yukarı aynı teknolojik yöntemle üretti. Bireysel mülk, kamusal mülk, yalnızca kullanım hakkı gibi konular, tali konulardır ve öyle kaldı, ancak karşıtlık da orada tanımlıydı.
Yani; tüm kültürel ürünlerde olduğu gibi mantık ürünlerinde de anlamlı bölüm bütünün çok çok düşük bir kesridir, gerisi ceteris paribus, anlamsız göstergeler yığını olarak birikir.
Çıkış:
Madde formun; ne nedeni, ne de sonucudur. Ve tersi de.
İçerik biçimin; ne nedeni, ne de sonucudur. Ve tersi de.
Tez antitezin; ne nedeni, ne de sonucudur. Ve tersi de.
İçerik-biçim, sentez ve/ya praksis olabilir ama tez-antitez değildir. Burada, nedensiz sonuç gibi bir durum görüngüleşir. İçerik-biçim sentezinin sanat eserlerindeki örneklerinde, nasıl’lığa ilişkin, ipucu var ama genel denklem veya formül hala yok, 2.500 yıldır ve kesin geçerli olmak anlamında.
Not 1: Karşıtını sonuçsayan neden önerme de var: Möbiüs-Sartre-Descartes metnim.
Not 2: Bu tam sayısal olan durum, küsurlu / kırınımlı olan durum ise, SaP’a tümleçler ve önkoşullar ekleyip çıkarmakla, 15 yıl önce tasarlanıp yazıldı. İkisi de reel durum. Kompleks / sanal durum henüz tanımsız.

(13-14 Aralık 2016)

Hiç yorum yok: