Pazartesi, Aralık 26, 2016

Uzmanlık, Çokdisiplinlilik, Hipertekst

10 uzmanlık bilgisi, pek pek 10 bilgi daha çıkarsama ile ürettirebilir, o da belki.
10 çokdisiplinlilik bilgisi, 100 birim daha çıkarsama ile ürettirebilir.
10 hipertekst bilgisi, 100 birim daha çıkarsama ile bilgi ürettirebilir.
Yani çokdisiplinlilik ile hipertekst, epistemik açıdan koşuttur.
Şu anda insan türünün sahip olduğu bilgilerin % 99,99’u çıkarsamadır ve çokdisiplinlilikten ve disiplinlerarasılıktan gelir.
Potansiyel olarak kullanılan olanak ise, hala % 0,01 kalmıştır.
Mikroorgornazimların veya galaksilerin görüntüsü çıkarsama görsel-epistem’lerdir, doğrudan gözlem veya deney ile elde edilmezler.
CERN bilgileri de öyledir. Elde edilen şey, yalnızca sayılardır. Limit sonsuz sayılardan oluşan, ham-anlamsız bir veri tabanıdır. Deney yapılır, sayılar elde edilir, bilgisayara yüklenir, 1 yıl sonra bilgisayar, bazı tümevarımsal sınamalar yapmış olur, 5 renk harita problemini 100 bin iterasyonda çözen bilgisayar gibi.
Sanırım, yavaş yavaş kendi hipertekst metinlerimin en azından başlangıç çıkarsamalarını çalışma zamanım, ölmeden önce yani.
Örneğin, coğrafi deniz yolculukları ile uzay yolculuklarını rotasal olarak karşılaştıran ve karşıtlaştıran metnim, tam bir hipertekst ve çıkarsama epistem oldu.
Elimde 38,5 bin sayfa, 200 bin paragraf var ama bunların ilk 10 bini, çıkarsama için etkileşime ilk sokulması gereken metinler.
Bu metin de öyle bir, üstelik iç-etkileşimli çıkarsama metni oldu yarıca.Bu, çıkarsamalar iterasyonu sonsuz limitlenirken, düşünce-öte’ye de (epistemik alanına) geçilecek, başkalaşılacak.
(27 Aralık 2016)

Hiç yorum yok: