Salı, Aralık 20, 2016

Bron / Bridge / Köprü: 2. Sezon 1. Bölüm: Novum Epistemik Söylem

Bunu 2. Sezon’da ve seyrettiğim 11. bölümde ancak kavramam, ironik-ayıp bir şey ama gerçek bu:
Bron katili; seri katil, seri keskin nişancı, seri terörist olayının hepsinde birden seyreden bir psikopat.
Eski bir polis ve onu psikopat yapan da bir polis.
2. Sezon 1. Bölüm’deki geçmiş özetinde (benim internet kaybı nedeniyle tam izleyemediğim bir biçimde) Martin, Jens’e tüm kötülükleri, yalnızca kendisinin ona yaptığı kötülük nedeniyle mi yaptığını sorduğunda, karşısındaki adam, aslında ona kendi çektiklerini, yani onun ona çektirdiklerini, ayna-söylem yansıtmasıyla anlatır ama tıpkı terörü anlamayan (veya anlamazlıktan gelen) sistem gibi Martin de buna ayamaz.
Daha da kötüsü, burada Saga da tümüyle devredışıdır, kültürelce, zihinselce, savaşçısalca.
Bu nedenle Bron, bizce yapımcılar gerçekte bunu hedeflemeseler de, tıpkı diğer İsveç polisiye-terör romanı tasarımları gibi, hatta Ejderha Kız’ın 4. cildi dahil olmak üzere, bir 1. Dünya yazarlar-zihinler-kültürler ideoloji grubunun, diğer bir 1. Dünya yazarlar-zihinler-kültürler ideoloji grubuna yanıtıdır ve 50 yıllık bir polemiktir, hep İsveç söylemleri kazanmıştır.
ABD ideolojik tasarımında Dexter-Hannibal, Tower, IŞİD ayrı şeylerdir ama gerçekte öyle değildir. İsveç söyleminin imlediği veya ima ettiği üzere sistem, terörist terörüyle ve polis terörüyle (‘Don’t Resist’ belgeseli), seri katil cinayetiyle ve polis cinayetiyle / yargısız infazıyla (burada kriminal) bir hiperteksttir. Kriminolojinin bir parçası olduğu kültürün bütünü de öyle, katil-nişancı-terörist de öyle ki zaten aynı öldürme yöntemlerini kullanırlar ve bunun da kitabı onlardan önce yazılmıştır.
Bunu bugüne kadar görmemişliğim ayıp ama şimdi yazmışlığım da o ayıbı telafi etmeyi sollayıp, epeyi epistemik sevap yazdı bana.
Çıkış:
Bunu Asgardia’ya ve Homo Posterus’a, yani gelecekbilime, bilimkurguya ve polisiyeye bağlayacağız, ‘Taht Oyunları’nın fantastik roman türü üzerinden iktidar söylemini bağladığı gibi.
Sonuçta, terör ve cinayet de birer iktidar kurma çabasıdır. İktidarın yapıkurumu ve yapısökümü, tüm arkiler ve tüm anarkiler, borsa terördür, hep bu söylem hipertekstinin saçılımları ve kırınımlarıdır.
(20 Aralık 2016)

Hiç yorum yok: