Perşembe, Kasım 19, 2015

Çizgiroman ve Politik Metafor

Önbilgi:
Bu metin, yaşamımın en uzun vadeli ekstrapolasyonlu metinlerinden birisi olacak.
+
Bu metnin öncülü 16 yıl önce yazıldı. O metni yazdıran çizgiroman öyküsü dizisinin aslen 1970 tarihli olduğunu Ekim 2015’te öğrenebildim ancak.
Bu durumda, o politik metaforlu çizgiroman, hem Dünya Sistemi’nin az ardılı, hem de Glasnost 1986’nın ve yanısıra Çernobil (nükleer reaktör) 1986’nın ve Challenger (uzay mekiği) 1986’nın tam öncülü imiş.
+
Metnin devamı:
Yukarıdaki örnekte, ana kahramanın 7 müttefiki vardır. 3’ü savaş boyunca ölür. Bu ölenlerin 2’si tam iyi, 1’i sonradan kötülük tarafından ele geçirilen biridir, Conan onu ikinci kez öldürür. Müttefiklerinin içinde, yukarıdakinin haricinde, 2 tam kötü, 1 yarım kötü vardır. 2 tam kötünün 1’i ona sürekli ihanet eder, 1’i sözleşmeleri bitene dek, ona tam itaat eder ve onunla işbirliği yapar. 2 iyi, 1 kadın ve 1 erkek ona kötülük yapar, bir yanlış anlama sonunda, kadın Conan’ın kadınıdır ama onun kendisini aldattığını düşünüp, öbür erkekle Conan’ı aldatır. Böylelikle, bu 880 sayfalık maceranın üzerine, belki ondan daha uzun bir macera daha eklenir, yani o kadın ve o erkekle Conan, yıllar sonra bir daha karşılaşır. Ve o da, politik metafor doludur. (Onu bu inceleme için, şimdilik pas geçiyoruz.) Diğer bir deyişle, 1 ölen ve 1 kalan olarak, 7 kişiden yalnızca 2 kişi, Conan’a tam bağlı kalır.
Bu diziyi, 16 yıl önce akledememiş ve yazamamıştım.
Şimdi günümüze geliyoruz:
+
2015 çizgiroman realitesi:
Süper kahramanlarda 2 kümelenme var:
Düzenle işbirliği yapanlar ve düzene karşı olanlar. Bu durumda süper kahramanlar birbiriyle savaşıyorlar. Düşman yerine birbirleriyle.
Bunun, ilkin ve çok açıkseçik olarak, ‘Hulk Gezegeni’ dizisinde gördük.
Sonra, tam 85 yıldır en çok sevilen 2 çizgiroman süper kahramanının, Batman’in ve Superman’in kapışması var. Hem çizgiroman olarak, hem de film olarak. Çizgiromanda politik metaforlar çok daha bariz. Film, bildiğimiz Mc Carthy tipi Yankicilik taşıyor daha çok.
Artı bir durum daha var:
2016-2017 için tasarlanan, çizgiroman uyarlaması bir filmde, çizgiromanların kötü kahramanları, kurbanlık koyun olarak daha kötülerin üzerine salınır. (Suicide Squad)
Dipnot:
2020 için, tüm çzigiroman kahramanları aşağı yukarı sıfırlanıyor şimdiden. 30 yılda birlik, 3 çizgiroman rönesansı dalgasının ve tarihsel perspektifinin üzerine, 2020 dalgası da gelecek gibi.
+
Politik realite:
Espri şu ki greçek yaşamdaki global politik durum da buna benziyor gitgide:
Suriye’de Çin ve Rusya, tarihlerinde ilk kez olarak, pasif olarak da olsa, işbirliği yaptı. Daha da beteri, AB ve ABD de onların yanında yer aldı.
Sonra hepsinin ortak düşmanı IŞİD, önce Rus uçağını düşürdü, sonra Paris’i kana boğdu. Peşpeşe gelen olaylarda, bin ölü ve 50 milyar dolar doğrudan hasar yarattı.
Yaratılan şiddet görüntüleri, hem çizgiromanlardakini, hem de filmlerdekini fersah fersah geçti.
+
Ve iktisadi-siyasi-askeri triyalektiği ve artı bilim-sanat-düşün triyalektiği bireşimi Dünya Sistemi praksisi:
Dünya Sistemi çöküş dönemine girdi 2000-2200 için. Süper kahraman geçinen süper devletler, yangını söndürmek yerine, yangına benzin döktü. (Gerçi bu, yangının kendini bitirmesine de neden olabilir.)
Bu durumda, politik metafor yapan çizgiroman örneği olarak, yalnızca ‘Suicide Squad’, bir adım önde gibi tarihten. Ötekilerin hepsi, tarihten 3-5 adım geriye düştü.
(Bu politik metaforlama, çizgiroman yaratıcıları tarafından isteyerek olabilir ama tarihsel bilinçle olamaz, çünkü bildiğimiz kadarıyla Dünya Sistemici’ler bile bunu yapamadılar. Dolayısıyla daha çok toplu bilisizlik ile klasik popüler kültür ürünlerinin tarihsel gidişi imlemesi durumu olabilir.)
+
Panorama:
İyi-kötü ayrımı, gerçek yaşamda hiç ama hiç olmadı. (Kötülük yapanlar, kötü oldukları için değil, cahil veya aptal oldukları için kötülük yaptılar.) Maddi ve manevi çıkarlar oldu, onları koruma yolları oldu yalnızca.
Çizgiroman kahramanlarının bir bölümü ve neo-entellektüellerin çok-çok azı, realitenin yanında yer aldı.
Kimi kitleyi destekledi, kimi iktidar seçkinlerini ama hiç kimse gerçeği ve bilgiyi değil.
Oysa çizgiroman, tam 85 yıldır bize tarih bilgisi veriyor. Daha çok metaforlarla veriyor ama veriyor.
Bildiğimiz, banal popüler kültür ürünü çizgiromandan söz ediyoruz burada.
+
Çıkış:
Tarih sürüyor ve şimdilik hep sürecek.
Gelecek hep gelir ve çook uzun sürer.
Çizgiroman da öyle görünüyor.
2 farklı çzigiroman-bilgisayar oyunu şirketinin çapraz medya melezlemesi denemesi, bu vektörü okumayı beceremedi (Capcom-Marvel). ‘Hulk Gezegeni’ becerdi, ‘İntihar Timi’ tam becerdi gibi şimdiden.
Linkler:
Planet Hulk:
Suicide Squad:

(19 Kasım 2015)

Hiç yorum yok: