Pazar, Kasım 22, 2015

Ghost in the Shell 3 Olamadı

Aslında 2014’te olamamış ama ben bunu Kasım 2015’te öğrendim.
Üçüncüyü Oshii yapmadığı için olamamış da olabilir ama asıl neden o değil:
Holywood sinemasının en ciddi hatalarından birini, bu kez anime kadrosu yapmış:
2014 ve 2015 gibi olan 2 momentte de, konuyu ergenleştirmişler. Holywood, bunu hiç olmazsa aynı çizgiromanın 2 versiyonunu, biri ergenler için, biri yetişkinler için olarak yapıyordu.
Linkler:
2014:
2015:
Daha önce, temayı dizi çizgifilm de (Stand Alone Complex) yapmışlardı ama ana çizgiden o denli kopuş yoktu orada. Biraz cıvıma ve gayrı ciddileşme vardı ama. Adı zaten berbat:
Yalnız Kalma Takıntısı.
Bunu ciddiye alarak değil, gayrıciddiye alarak yapmışlardı.
Varolma sorunsalını, aslında tam da o an yapmaları gerektiği halde, post-4-modern ergenler ergenliklerinde yapamıyorlar. Aslına bakılırsa, gerçek düşünceyle ilgili hiçbirşeyi yapamıyorlar. Beyinleri yok ve ‘Kabuktaki Hayalet’ dizisi, doğrudan beyinle ve düşünceyle ilgili bir sanat eseri.
Olamayabileceğini biliyordum ve bunu 2008’de daha önce yazmıştım:
Bilimkurgu romanların gerginliğinin, Soğuk Savaş / 1990 / post-modernizm sonrası çözülmesini, 2000 sonrasında yeniden militerleşen ve başkenti Tokyo’yu füzeyle koruyan, yılda 50 milyar doları savaşa ayıran bir ülke durumuna gelen, 1945 iki atom bombası mağduru Japonya da yaşadı.
1945-2015 AB’si bunu barışla yaşadı:
Bilimi, sanatı, düşünü terketti. Mutluluk, sevinç, vd uğruna. Bir hedonizm akımına girdiler.
Tarihten biliyoruz ki kriz, büküm, çöküş, fermentasyon, aşkınlaşma dönemlerinde toplumlar 3 tür tepki verir genelde:
Bir: Püritenleşme veya kinikleşme (olumsuz).
İki:Skeptikleşme (nötr).
Üç: Hedonikleşme (olumlu): ‘İç bade, sev güzel’ Lale Devri lümpenliği.
Japonlar’dan kinikleşme beklemezdik, AB’lilerden hedonistleşme beklemezdik.
Bugün nasıl ki Eratosthenes’in epistemik devrimi, 1.800 yıl boyunca boşta kaldıysa ve bu kayda geçtiyse, 20. Yüzyıl’ın her türden (sanatsal, düşünsel, bilimsel) epistemik devrimleri de bir bir boşa çıkıyor ve bu da kayda geçiyor. Yani, çok çok tuhaf bir absürd-boş küme ‘Fahrenheit 451’ kitapsızlığı mevcut, tüm Dünya’da 2000’den (11 Eylül 2001 bile öncesinden) beridir.
‘Ghost in the Shell 1’ 1995 momentli idi. Not düşmüş olalım.
Dipnotlar:
Bu durumun somutlaşması, son 5 yıldır filmi bir türlü yapılamayan ‘Neuromancer’ ve filmi yapılması akıl dahi edilemeyen ‘Mülksüzler’ ile birleştirilince, avangard sinemanın epeyi bir regresyon yaşamış olduğunu da kayda geçirmiş oluyoruz böylelikle.
Asimov’un Robot ve Vakıf dizileri, bir türlü televizyon dizisi yapılmıyor. 12 cilt ve 4 bini aşkın sayfalık, hazır, aksiyonlu-bilimkurgusal metinden söz ediyoruz burada.

Her 2 yeni versiyon da, aşırı disneyleştirilmiş çizim stili taşıyor. Bu durumda 2 yeni örnek de, birer anime olamıyor.

Hiç yorum yok: