Perşembe, Kasım 19, 2015

Terörde Sağ Kalmak

İnsanlar terör saldırıları durumunda hem kendilerinin, hem de başkalarının yaşamını tehlikeye atacak gibi davranıyormuş:
“Bir saldırı sırasında insanların çoğu, birşey yapamayacak kadar şaşkına dönüyor. Leach, dünyanın çeşitli yerlerinde hayatı tehlikeye sokan durumları incelediğinde, insanların yalnızca yüzde 15'inin hayatta kalmalarına yardımcı olabilecek şekilde hareket ettiğini gördü.
İnsanların yüzde 75 kadarı, etraflarında olan bitenlere tepki gösteremeyecek kadar büyük bir şaşkınlık içine düşüyor. Diğer yüzde 10'u ise, kendilerinin hayatta kalma ihtimallerini azaltacak ve başkalarına da engel olacak şekilde hareket ediyor.”
Kendisinin dışında başkalarına da yardım edebilecekler pratikte % 0 oranda veya yalnızca koruma görevlisi gibi profesyoneller olmakta.
Peki, bir insanın doğal felaket veya terör saldırısı gibi olaylarla, tüm yaşamı boyunca karşılaşma olasılığı nedir?
Epeyi çok. Çünkü her yıl böylesi binlerce olay vuku buluyor ve milyonlarca kişi onlardan etkileniyor.
Yani, kısacası bunu artık okullara ders olarak koymak gerekli.
Peki, yararlı kurallar nelermiş?
Bir:
Hızlı ve tek kişilik hareket edeceksin.
“Kararlı hareket etmek hayatta kalma ihtimalini artırıyor. Ama önce diğerlerinin harekete geçmesini beklemek de, insan doğasının bir özelliği. Klasik bir deneyde psikologlar, bir grup insanı bir odada topladı ve tepkilerini ölçmek için odayı dumanla doldurdu. Tek başlarına olan insanlar hemen harekete geçerken, grup halindeyken harekete geçme hızı yavaşlıyor.”
Saklanın.
"Ortalıktan saklanacak bir yer varsa, yangından da saklanacak yer var demektir."
Olmadı, kendinizi ufaltın.
“Bunun için en kolayı kendinizi yere atmak. Ama ideal olanı bir şekilde koruyucu bir yerin arkasına saklanmak.”
Bir de, saldırının geliş yönüne dikine yere yatmak ve embriyo pozisyonu almak gerekli. Kafanızı da arkaya veya gövdenizin arkasına almak.
Bir şeyin arkasına saklanın:
“En iyi seçenek beton duvar. Reed, ‘Holywood filmlerinde otomobiller kurşun geçirmez gösterilir ama gerçek her zaman böyle değil’ diyor ama yine de, bir taşıt, hiçbir şey bulunmamasından daha iyi.”
Dikkat, tuğla değil, beton duvar. Bu da kolon arkası demek. Tabii kolonun ne olduğunu anımsayabilecek durumdaysan.
Ortalıkta görünmeyin:
“Çok dar bir alanda bir saldırı meydana gelirse, tek bir kurşun bile pek çok sayıda insanın yaralanmasına neden olabilir. Ortalıkta görünmemek, özel olarak hedef alınma riskinizi azaltabilir ve ayrıca bir yeri kurşun yağmuruna tutan kişinin hedefi olmanız ihtimalini azaltabilir.”
Varsa, içgüdülerinizi kullanın:
“Paris saldırılarında kurtulanların birçoğu bunu içgüdüsel olarak yaptı; masaları ters çevirip sığınak haline getirdi, konser salonunda hoparlörlerin arkasına saklandı. Ancak Bataclan'ın ana salonunda herhangi bir korunak olmaması yüzünden, çoğu kimse saklanacak bir yer bulamadı.”
İşler zorlaşıyor:
“Bir İrlandalı çift 'ölü taklidi' yaparak hayatta kalmayı başardı. Hayatını kurtaran Theresa Cede, BBC'ye yaşadıklarını anlatırken, ‘Bir adam çok fena yaralanmıştı, inliyordu. Ona 'Sus, sesini çıkarma, hayatta kalmaya çalış ve hareket etme' diyorduk. Çünkü ne zaman bir noktada bir hareket olsa, yeniden ateş açılıyordu’ dedi.”
Saldırmalı mı?
2 görüş:
“Silahlı saldırganlarla mücadele etmek kimi durumlarda sonuç verebiliyor. Ağustos ayında, Fransa'da bir trende yolcuların tek başına hareket eden bir silahlı şahsı etkisiz hale getirmesiyle saldırının önüne geçilmişti. Ancak silahlı kişiyi etkisiz hale getirenlerden biri Hava Kuvvetleri'ndeydi; diğeri de Ulusal Muhafız güçlerinde. Bu kişiler, saldırganın silahının tutukluk yapması üzerine atılarak etkisiz hale getirdiler.
Güvenlik firması yöneticisi Ian Reed, eğitimsiz kişilerin saldırganla mücadeleye girişmesinin pek iyi bir fikir olmadığını söylüyor; ‘Sadece kendi hayatınızı tehlikeye atmış olursunuz’ diyor.”
Niyazi olmak sizin seçiminiz:
“Geçen hafta Beyrut'ta meydana gelen olayda Adel Termos'un, bir bombacıyı arkasından engelleyerek onlarca kişinin hayatını kurtardığı düşünülüyor. Ancak intihar yeleğinin patlamasıyla hem Termos, hem de intihar bombacısı öldü.”
Kaçtınız diyelim ama durmayın sakın:
“Saldırı yerinden kaçabildikten sonra tetikte olmak büyük önem taşıyor. Ian Reed, ‘Olabildiğince uzağa kaçın, sağlam bir yere saklanmaya çalışın ve yardım için en yakın yetkiliye başvurun’ diyor.”
Malumunuz İkiz Kuleler’den kaçıp kurtulup, yeterince uzakta olmadığı için, enkazın altında kalıp ölen yüzlerce kişi olmuştu.
Bitmedi, daha var:
“Reed, ‘Her zaman için, ikinci bir bombanın veya eylemin planlanmış olabileceğini hesaba katın’ diyor. Burada kilit nokta, durum hakkında daha bilgili olabilecek polis yetkililerinin ve diğer görevlilerin tavsiyesine başvurmak.”
Daima bir bomba daha vardır: Unthinkable / Düşünülemeyen, Samuel Jackson repliği.
En zoru da, sakin kalın. Derin nefes alın. Olmadı dua falan edin. Gözlerinizi kapatmayın. Öte yana gözü açık gitmenin sakıncası yok ama o gözler size hayatta kalmanızı sağlayacak bilgiler sağlar.
Kolay gelsin.

Bilginin cehennemine hoşgeldiniz.

Hiç yorum yok: