Çarşamba, Haziran 05, 2013

Gidenler ve Kalanlar


Yeni bir Orta Çağ’ın parametrelerinden biri de, artan göçmen sayısı olmakta...

Ancak nedense, kimsenin aklına gidenler ve kalanlar arasındaki ayrımları irdelemek gelmemiş.

Bir bakalım:

“Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 317 bin 814 kişi şehir değiştirirken, en fazla göç alan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olarak gerçekleşti.”


Demek ki neo-liberalizm, hala İstanbul’u taşı toprağı altın saydırıyor.

Neo-liberalizmin son 30 yılında en 15 milyon kişi kentlere göç etti.

Bunun % 1-5’i sınıf atladı. Geri kalanı ileri marjinal oldu ya da ekmek için çöp karıştıran.

1960-1990 arasında 4 milyon Türk yurtdışına gitti. 1 milyonu falan yabancı ülke yurttaşlığına geçti. Epeyisi emekli oldu. Bunların 1., 2. 3. kuşak çocukları ise 500.000 ile 1 milyon kişi arasında bir nüfus olarak Alamancı kırması, yani ne Türk, ne de Alman olarak aramızda yaşıyor. On binlerce kişi tarikatlara para kaptırdı.

Aynı süreçte ve dönemed, gevşeyen sınır korumamızdan, yılda 250.000 kişiden 7-8 milon kişi içeri girdi. Rivayete göre, 1 milyonu Türkiye’de çalışıyor ve/ya ikamet ediyor.

Bir de İran 1980’den, Bulgaristan’dan, Halepçe’den, Suriye’den transit kaçanlar var. Onlar da milyonu geçiyor.

Bulgar Türkleri arasında Türkiye-Bulgaristan arasında 3 kere gidip gelenler tanıdım. Onlardan biri, eğer Bulgaristan Türkiye’ye karşı savaşsaydı, hangi taraf para veriyorsa, o tarafta savaşacağını açıkça beyan etti.

Suriye göçmenlerinin Hatay halkını ve ekonomisini nasıl alt üst ettiğini hala okuyoruz.

Yani:

Göç şişede durduğu gibi durmuyor.

Göç aslında kültürel-topolojik bir yoğrulma. Daha önce hiç yüzyüze gelmemiş 2 kültür karşılaşıyor, çarpışıyor ve çıngar çıkarıyor. Yani multi-kulti, boş bir hayalden ibaret. Baksanıza, Merkel bile ondan vazgeçti.

İronik olan, yeni rönesansın fermentasyonunu ve yeni kültürel üretim güçlerini de bu göçler sağlayacak. Kapalı kültürlerin AB’ninki gibi gevşediğini ve dinamizmini yitirdiğini görüyoruz genelde.

Yani, 2 ucu feçesli değnek bu göç konusu...


Hiç yorum yok: