Salı, Mart 12, 2013

Kavramsal Çerçeve



Neo-Ekonomik Parametreler 28

25-30 NEP, Mart 2012 - Mart 2013 arasındaki 1 yıllık sürede yazılırken, tam bir kitaba bu denli kısa sürede ulaşılabileceği öngörülmemişti. Aynı zamanda kayan veri tabanı, kavramsal bir çerçeve oluşturmaya engeldi. Ancak minimal sayıda metinle elde edilen noktalamasal haritada, yeni paradigmanın konumu ve içeriği kabaca anlaşılır duruma geldi.

Öncelikle bu yeni bir durum ama olağan bir durum da aynı zamanda.

Burada ilk ve farklı olan şey, bazı yeniliklerin gerçekleştikleri anda, sıcağı sıcağına ve içeriden kaydedilmesi.

Güncelerde bir olayı o gün, 1 hafta sonra ve 10 yıl sonra yazdığınızda, çok farklı metinler ortaya çıkar. Bence bu ekonomide de böyle olacak.

Öncelikle, bu yeni ekonominin nereye kaydığı belirsiz ki bu zaten gelecekbilim ilkeleri açısından da makul bir durum.

Burada önemli olan şey, olup bitenin açıkseçikliği: Tarihte bir kez daha politik veya ekonomik hegemonlar hegemonyalarını kendi elleriyle katlediyorlar ve suçu otomatikman başkalarına (genelde birbirlerine) atıyorlar.

Tarihi yapanların tarihi bilmemeleri gibi, ekonomiyi yapanlar da ekonomiyi bilmedikleri (aslında bunlar oldukça farklı durumlardır) için, sonucu genelde kitlenin bilinçsizliği belirleyecek olacak gibi.

Burada şimdilik % 99 kastediliyor. 3., 4. ve n. dünyalar kastedilmiyor henüz. (Brezilya gibi yeni potansiyel hegemonlar da, eski usülden söylemle 2. Dünya olarak kabul ediliyor.)

Burada akışkanlar devimseli geçerli ama hangisi ve/ya hangileri o henüz belli değil.

Buradaki en belirsiz öğe, (organ nakli veya robot üretimi gibi)
novum bilgi ekonomisi öğelerinin, reel müstakbel ekonomik değerlerini öngörebilmek.

Bildiğimiz kadarıyla ekonomik tarihte, en büyük üretim metaları geleceği belirlemede ve toplumu biçimlendirmede etkin oldu. Şimdilerde de bu böyle gidiyor gibi.

Matematiksel modelimiz ise, küme kuramı. 1 öğeler sistemi olarak eski sistemden hangi öğelerin nasıl ve ne zaman eksildiği ile yeni öğelerin nasıl ve ne zaman devreye ne kadar girdiği, dinamik denklemlerin kurulmasını ve epistemik haritanın noktalanmasını sağlayacak.

Hiç yorum yok: