Salı, Kasım 05, 2013

Gates vs. Zuckenberg



Bill Gates abimiz şöyle demiş:

“Gates, ‘Sıtma aşısını düşünelim. Gelişen bir ülkede herkesin hayatına mal olan bir hastalığı tedavi etmek mi önemli yoksa oraya internet taşımak mı? Siz internetin öncelik olduğunu düşünüyorsanız, benim öyle düşünmediğimi bilin’ diye konuştu.”


Bunu Zuckerberg’in şu sözüne karşı söylemiş:

“Facebook CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg, Ağustos ayında yazdığı bir makalede, ‘Tüm dünyayı internetle tanıştırmak bizim neslimizin önündeki en büyük hedeflerden biri’ demişti.”


Toz duman olmuş ortalık. Perdeyi bir aralayalım bakalım:

Öncelikle, dinimize küfredenin Müslüman olması, daha uygun gibi, bu bir:

Bir zamanlar 100 milyar dolara sahip olan Gates, bunun için dünya ekonomisine en az 1 trilyon dolarlık çıkış verdirmişti.

Artı, Microsoft’un tekelleşme herzeleri mahkemelere konu olmuştu, yani 10 dolarlık malı bize 100 dolara kakalamıştı kendileri.

Bilgisayar 100 dolara insin diye, 10 yıl falan debelendiler, şimdi tablet PC 100 dolar ve kimse bunun yapanlara teknoloji veya Nobel barış ödülü falan vermedi, bu iki.

100 dolarlık ilaç mı, 100 dolarlık bilgisayar-internet mi?

İkincisi, pekala birincisinin binlercesini çözecek bilgileri ikincilere sağlamış olabilir çoktan, bu üç.

Zaten it sürüsü gibi çoğalan 4. Dünya nüfusunun korunmasının gerekip gerekmediği, insani açıdan tartışılır bir konudur, bu dört.

Gates ve Hawking, ölümsüzlüğe karşı olduklarını açıklayarak, zaten teknolojik gelecekbilim bilincine sahip olmadıklarını belli etmişlerdi. Dolayısıyla, Gates’in gelecek hakkında söyleyecekleri geçersiz olacaktır, bu beş.

Bu durumda Gates ve Zuckenberg, ‘Çingene’yi kral yapmışlar, babasını astırmış’ durumunda olmakta. Ya da Gates eski / yaşlı kral, Zuckenberg müstakbel / genç kral...

Biz kullanıcılara ise, onların tahayyül eddemedikleri sapa özgürlük alanları verildi internet ile...

Özgürlük; tüm köleleştiricilere ve gönüllü kullukçulara karşın, bugünün, yani yeni orta çağın birincil sorunsalıdır bizce...

Bunu imlemek istedik...

Geri kalanı teknoloji gürültüsü veya kültür kirliliği yalnızca...


Hiç yorum yok: