Perşembe, Mayıs 09, 2013

3B Fotoğraf ve 3B Cisim


3B cisimlerin seri ve pratik üretimine geçildi. Sivri zekalı biri, o niyetle tasarlanmamış bir cisim yazıcıdan (denenmiş) kullanılabilir ve plastik bir tabanca üretip herkesi birbirine kattı.





Bu 3 boyutlu cisimler epeyi süredir var.


Ancak, nedense hala ticari ve pratik 3B fotoğraf yok. Holografik demekten özellikle kaçındık.

Holografi de, başka 3B fotoğraflar da, kendi gözlerimizin de 3B görüşü, bir yanılsama yalnızca. Bu çok önemli.

Böylelikle, o yanılsamayı yaratacak olan teknik değiştikçe, farklı 3B görüntüler elde edilebiliyor.

1970’lerde moda olan, sonraları nedense modası geçen, bizim efemeracılık meslek dilinde ‘janjanlı’ dedğimiz, yine nedense en çok Japonlar’ın yaptığı 3B kartpostallar vardı (o zamanlar ‘Japonlar yapıyoo, abi’ idi, şimdi ise ‘Çinliler yapıyoo, abi’).

Bunun 2 versiyonu vardı:

Bir: 3 boyutlu görünen manzara.




İki: Göz kırpan veya soyunan gençkız.




Tüm bu örnekler ticari teknolojinin, parasal gelirle doğru orantılı gitmediğini gösteriyor.

Üstelik diijital kameralar, en son model cep telefonları veya tablet PC’ler tarafından ekarte edildi bile sayılabilir.

Üstelik vatandaş haberciliği, o devasa lensli, gövdesine eziyet makinalar için bir mezartaşı yazdı bile (üstelik o devasa lenslerin kullanıcıya verdiği ağır abi pozu da çok nostaljik ve eski kafalı / zihniyetli bir imaj bir de).

Bir örnek: Dandik bir makinayla yalnızca benim çektiğim, belediyenin sitesinde bile olmayan, bir Kasımpaşa yangını fotosu:




Tabii bu durumun bir de, fatihası çoktan okunmuş, inkitadaki, putlaştırılmış, eleştirisi zinhaar yasak ustalarımızın, milyonlarca karelik arşivleriyle övünüp, bir de herkesin şak şak diye fotoğraf çekiyorluğundan yakınması gibi, hem acı, hemi de tatlı, fotoğrafik bir baharat / çeşni katkısı da var.

Bakın, gördünüz mü?

Fotoğraf tarihine bakarak, aynı an diliminde, 4-5 fotoğraf tarihsel altkültürünün çakıştığını göstermiş de olduk.

Eee, kıssadan hissemiz ne?:

Lütfen, artık yayınlanabilir 3B fotoğraflar bekliyoruz...

Dipnot: Sözün bundan sonraki aşamasında, örneğini yıllar önce ‘Scientific American’ dergisinde gördüğüm, (İngilizce’de nedense ‘frozen light’ / ‘dondurulmuş ışık’ denilen ama hızı sıfıra limitlendiği için, aslında durdurulmuş ışık olan (donmuş şeyler, illa ki durmuş olmaz)) teknolojiyle çekilmiş ve opak cisimlerin ardını gösteren, yani onları saydamlaştıran, fotoğraf teknolojisi var. O nedenle, 60 yıllık ustalarımıza, yaşamlarında kaç tane 3B ve kaç tane durdurulmuş ışıkla fotoğraf çektiklerini, buradan soruyorum şimdiden.

İlgilenenler için, bu konu ile ilgili yakın tarihli bir örnek:


Hiç yorum yok: