Cumartesi, Ekim 12, 2013

Zenoteizm

Tanrı’nın bir ET (dünyadışı zeki canlı) olduğunu düşünmeye, ‘zenoteizm’ denir.

Bilimkurgularda bu konu işlenmiştir. Bu kavramı ilk kez icat etmemizin nedeni de, ateist olduğunu önesüren Stanislaw Lem’in en azından ‘Solaris’ romanında, Solaris gezegenini bir ET-Tanrı saymasıdır. Bu sonuca, Solaris’in insanların herşeyini derinden etkilemesi ve yönetmesi, yani bir üst-güç (aynı zamanda mistik) olması nedeniyle varıyoruz. (Bu arada Lem’in kendini ateist sayması, bir bakıma değillenmiş olmakta.)

Gerçek yaşamda ise, insan klonlamayı ilk olarak resmi olarak savunan ve İsa’nın bir ET olduğunu savunan Raelizm’in de, zenoteist bir din olması durumu mevcut.


İnsanların zenoteizme eğilim duymasının nedeni, panteizme ilgi duymalarına benzer bir biçimde, 1957’den beridir uzayın ve Evren’in gündelik yaşamımıza girmesi ve din gibi gündelik düşüncelerimizi de etkilemesi ve biçimlendirmesidir.

Buraya kadar olan metni yazdıktan sonra, interneti tarayınca, Wikipedia’da bu konunun olmadığını ama diğer internet sayfalarında Ufo kültlerinin zenoteizm sayıldığını okudum.


Olmayan bir terim hakkında, az İngilizce bilen bir Türk ile İngilizce bilen gavurların İngilizce olarak zenoteizm tartışmaları şurada:


Bu konunun, diğer din konuları gibi, insanlara nasıl kafa yedirebileceği ise Urantia dininde var:


Wikipedia; Raelizm’i, Urantia’yı ve soru imi ile Hubbbard’ın bilimbilimi dinini (scientology) zenoteizm sayıyor ama yine de ona ayrı başlık açmıyor.

1999’da internette İngilizce tartışırken, ‘culturology’ (kültüroloji) sözcüğünü kullanmıştım ve karşımdakiler bu sözcüğün sözlükte olmadığını söylemişlerdi ama çok değil, birkaç yıl sonra yine internette bu sözcüğün Rusça’da tam da ayın anlamla taa 1970’lerden beridir kullanıldığını okumuştum.

Zenoteizm de öyle bir sözcük bence.

Son / çıkış:

Tanıdığım ve kendini ateist sayan epeyi insan, yanlış / sahte bilimsel bilgileri nedeniyle, aslında zenoteist durumda.


Hiç yorum yok: