Cumartesi, Eylül 14, 2013

Apple Ters Köşeye mi Yatırdı?



Bir haber:

“... Az değinilen, ancak Apple’ın uzun dönemli başarısında büyük rol oynayacak bir teknoloji, iPhone 5S’in içinde yer alan ve tüm hareketleri algılayabilen yeni bir çip.

iPhone’un A7 işlemcisi içinde yer alan M7 adındaki çip, geliştiricilere sağlık-denetleyici cihaz ve uygulamalar yapmaları için fırsatlar sunarken, diğer elektronik cihazlar için de aynı imkanı veriyor. M7, aynı zamanda, gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen, fitness ölçüm cihazı ve akıllı telefon aksesuarı iWatch’un önünü açan teknolojinin kendisi.

Forrester Research araştırma şirketinde mobil analisti olan Sarah Rotman Epps, ‘M7, çok daha güçlü giyilebilir cihazlara sahip olabileceğinizi ve iPhone’un çevresini takip etmek konusunda daha hassas olacağı anlamına geliyor... iPhone’un çekirdek yeteneklerini artıran M7, Apple veya bir başka firma tarafından yapılmış olması önemsenmeden, aynı zamanda telefonu giyilebilir akseuarlar için bir merkez haline getiriyor’ dedi.”


İlginç bir moment:

Hem bu ilk kez olmuyor, hem bu Apple’ın bu türden ilk hamlesi değil.

Intel, işlemci pazarında tekelleşirken böyle yapmıştı. (Şu an Intel artık geçildi.)

Apple da, akıllı saat pili tasarımmında böyle yapmıştı. (Şu an, o konudaki başlangıç düşüncesi kendine ait olan Apple, akıllı saatta geçildi.)

Apple şimdi de böyle yapmış:

Yani, bileşik ve yeni bir teknolojik ürünün alt-bileşenlerinden birinde uzmanlaşıp, o alanda tekeli ele almak.

Yani Apple, akıllı saat pili ve M7 tasarımı ile teknolojinin evrimini hem belli bir yönde tasarlıyor, hem de o yöne gitmesi için onu zorluyor duruma geçti.

Karşılaştır ve karşılaştır yapalım:

Google ilk ara motoru olmamasına karşın, orada uzmanlaştığında, bugün için arayı çok açabilme şansını da yakalamış oldu ama Google bugün binde bir verimle falan çalışıyor. Diğerleri ise o kadarla bile çalışamıyor. Yani Google bu alanda zararlı konumda artık.

Burada sorun hep aynı:

En önde gidenin, birinci olmanın konumsal davranışıyla teknolojik evrimi durdurması ki bu hala 1970 modeli yazılım tasarımları kullanmamız gibi fahiş sonuçlar doğurdu çoktan.

Akıllı saat pili değil ama M7 teknolojisi de, çok önemli olan sağlıksal sanal taramayı dar bir alana sıkıştırabilir. Çünkü Apple, onu hızlı ve çok ucuza üretebilir ve satabilir duruma gelecek az zamanda. Sonra da diğerlerini frenleyecek. Kendi, gaza daha da basmayacak.

Tüm büyük devletlerin zaman içinde statikleşmesi gibi, tüm büyük şirketler de öyle oluyor.

Gördüğümüz moment bu ama kesin konuşmak için henüz zaman var. Tarih ve gelecekbilim bu, hiç belli olmaz.

Bir sonraki metne geçen bir ara şerh:

Giyilebilir bilgisayar seçimi, daha çok askeri bir seçim ve bunu askerler bile henüz yapmadı ya da kesinleştirmedi. Uzay teknolojisinin özel sektöre geçmesi türü bir dönüşümün habercisi olabilir bu ama bize pek de öyle gelmiyor açıkçası. Yine de, Apple’ın yeni CEO’larının o giyilebilir teknolojide birşeyler gördüğü kesin: Bunu kaale almamak olmaz.


Hiç yorum yok: