Perşembe, Eylül 27, 2018

ABD’nin / FED’in Makro Kriz Yönetimi: 2007-2013-2021


Bir haber:
“Plana uygun olarak 2017 yılının son 3 ayında piyasadan toplam 30 milyar dolar çekildi.
2018 yılında 420, 2019 ve 2020 yıllarında 600'er, 2021 yılında da 400 milyar dolar daha çekilecek.
Böylece Fed bilançosunu, küresel kriz sonrasında ulaştığı 4,5 trilyon dolar düzeyinden 2,5 trilyon dolar dolayına düşürmüş olacak.
Bernanke, 2013 yılının ilkbaharında likidite bolluğunun sonunun yakında geleceğini açıkladığında, bu konuyu ciddiye alarak uzun vadeli önlemlere girişen ekonomiler, bugün daha rahat konumdalar.”
Öncelikle, çekilen toplam para 2 trilyon doların üzerinde görünüyor. Daha önce belirtilen miktar, 1 trilyon dolarlık bir fazla idi. Düzeltme olmuş oldu. Ayrıca bu 1-2 trilyon dolarlık fazla, gerçek karşılıksız para idi.
Devamında, demek ki 2013’ten beridir faiz arttırma ve piyasadan para çekme var ama onların miktarları haberde yok.
Önce faiz arttırma, sonra piyasanın intikalini bekleme, sonra piyasadan para çekme, daha mantıklı bir yol ve o uygulanmışa benzer.
Bu arada FED, o 4,5 trilyon dolarlık bilançosuyla, asıl mal varlığının 5 katı borçlanmış durumda idi ve bu tüm temayüllere, etiğe ve hatta hukuğa aykırı bir durumdu. Çünkü, hesapça kapitalizmde devlet piyasaya bu kadar müdahale etmez / edemez idi. Öyle olmadığını bizzat gördük ama hala öğrenmedik.
Sonuç olarak, haberde söylenmemiş ama kriz dönemi bitti, duraklama dönemi başladı. Bu tür dönemlerdeki rehavet ve tembellik, ekonominin o bilinen ileri teknoloji yaratma eğilimi hızını ve rüzgarını çok keser, kesti de. O da, 5 yıl sonra belli olacak. Amazon ve Google, hem ikinci kuşak, hem de epeyi uzun süredir önder ÇÜŞ’ler: Yani, epeyi süredir yeni depar görünmüyor bu piyasada. İşte bu, asıl duralama dönemi demek: Apple / Iphone küçülmeye başladı örneğin.
Bu durumda ABD ekonomisi, 2012-2030 arasındaki 10 yıllık dönemde, sabit, düşük ve yaklaşık eşit işsizlik, enflasyon ve faiz ile düz gidecek demektir.
Sonrası mı?
Kafaüstü çakılma.
+
Dipnot / açıklama:
AB = ABD = Çin yanına, yalınzca ABD’nin kaprisi için G-20’nin 15 ülkesini bunlara göre ve toplamda, çeyrekten düşük oranda sokup da, onların 10 yıllık geleceği dahil herşeyini silip süpüren bir ekonomik zihniyet, geleceği gömmüş demektir ve gömdü de. Çünkü o potansiylel, yatırım ve üretim anlamında kullanılsaydı, gelecek hala var kalabilirdi. Öyle yapılmadı, gelecek silindi.
G-20 olmayan 3-5 Arap ülkesinde yüz binlerce ölü ve on milyonlarca göçmen yaratmışlık da cabası.
Tüm bunların karşılığında kapitalizm oyunu daha iyi veya daha güzel oynanmadı. Kimse de kar etmedi. Dolar milyarderleri ve 350 bin beyaz-kara para kaçıran da dahil bu hesaba, çünkü o paraları kaçırabilenler, artık ölüm yaşı menzilindeler ve sonraki kuşaklara o para yetmez, çünkü hazıra dağ dayanmaz, dayanmadı da. 1 milyar dolarlık evde oturmak veya 1 milyar dolarlık yatta denizde seyretmek kimseye kanat filan da takmadı.
Dolayısıyla:
2030’da ABD kafaüstü, sonra tüm Dünya kafaüstü.
(27 Eylül 2018)

Hiç yorum yok: