Salı, Eylül 11, 2018

Çinliler ve Türkler, Çin Seddi’nde Değil, Idlib’de Savaşacak Bu Kez


İnanılası değil ama gerçek.
Çin, Suriye’de savaşa girmek istediğini daha önce beyan etmişti:
“(Çin’in Suriye büyükelçisi) Qianjin, Uygur'dan gelen Çin vatandaşlarının Esad'a karşı savaşmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Bu sebeple, Çin ordusunun Suriye ordusuyla ilişkileri geliştirmek istediğini kaydetti.
Qianjin'e Çin ordusunun İdlib'te savaşma ihtimali soruldu. "Suriye'deki süreci yakından takip ediyoruz" diyen Çinli Büyükelçi, "Özellikle Suriye'nin güneyinde elde ettiği zaferden sonra, İdlib'te ya da Suriye'nin bir başka yerinde, bir şekilde Suriye ordusunun yanında yer alma arzusundayız" dedi.”
Bunun nedeni, oradaki el Kaideci 50 bin Uygur Türkü. Bunlar, Çin’den gelme ve onları oraya Türkiye yerleştirdi.
Ne hikaye ama, değil mi?
Ama daha tuhaf hikayeler de var:
FKÖ militanları, 1970’de Vietnam’da ve 1980’lerde Orta Amerika’da savaştıştı.
O FKÖ militanlarını o zamanlar Suriye eğitmişti.
Öcalan’ı da, 1980 ertesinde aynı elemanlar eğıitmişti.
Bu elemanların bir bölümünün lideri, şimdiki Suriye liderinin amcası olmakta.
Tabii ki FKÖ oralarda, kendi üniformalarıyla savaşmadı.
Elbette ki Çin ve Türkiye, Suriye’de kendi üniformalarıyla savaşmayacaklar. Askeri danışman olacaklar ki bu da, eğitim, mühimmat, altyapı desteği demek.
Suriye’de savaşan tüm taraflar gösterdi ki olay, ortak savaş anlayışları ok-yay düzeyinde. Yoksa, günümüz teknolojisiyle ABD veya Rusya, ülkenin bir ucundan bir ucuna 1-2 günde varır: Bunlarsa, 6 yıldır yalnızca itişip kakışıyorlar.
3. Dünya Savaşçıkları, bu demek:
Bilimkurgu romanlardaki robot savaşları gibi, 4. Dünyalı piyonlar savaşı. (Piyon, aynı zamanda ‘er’ demektir; ‘öncü’ anlamı da vardır ama kastedilen bu değil.)
İnsan türü, ne oldum dememeli, ne olacağım demeli, imiş.
Nereden nereye?:
Çin, 1999’da Türkiye’ye açıkça işbirliği önerdi ama Türkiye bunun önemine ayamadı. Şimdi karşı karşıya savaşacaklar.
+
Dipnot:
Çin, aşırı sağlamcı bir dış politika izliyor, çünkü daha yeni emperyalist oldu. Bu bağlamcılığın bedelini orta dönemde ağır ödeyebilir ama şu an, Esed kazandıktan sonra savaşa girmesi, tam 1917 (1. Dünya Savaşı) ve 1941 (2. Dünya Savaşı) ABD işi davranış. ABD de, o davranışlarını, özellikle Almanya’ya karşı şu sıralar ödemekle meşgul.
O nedenle sonul tezimiz şu:
Çin, global mücadelesini daha başlamadan bitirdi ve tüm büyük devletlerin hatasını, daha henüz büyük devlet olurken ödedi:
Gücünün ciddiye alınmasını azaltmak.
(10 Eylül 2018)

1 yorum:

Unknown dedi ki...

There are some interesting deadlines on this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There's some validity however I'll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively online gambling