Çarşamba, Temmuz 31, 2013

Hologram Evlerde

Oldukça eski bir icat olmasına karşın hologram, bir türlü ticari olarak kullanılmadı. Bugün fotografik hologramlar, olsa olsa züccaciye / hediyelik dükkanlarında satılmakta.

Durum değişecekmiş:

“Yıldız Savaşları ve Uzay Yolu gibi Hollywood yapımlarında tanık olduğumuz hologram, yakın zamanda beyaz perdenin dışına taşarak gerçek boyutlarında oturma odalarınıza gelecek. ABD’li bir şirket, havada 3D görüntü oluşturan holovizyon teknolojisini dev boyutlarda sunmaya hazırlanıyor.”


Ancak, daha şimdiden kesin olan 2 sorun var:

Bir: Hologramların ikna ediciliği.

İki: Hologramların üretiminin standart-dışılığı ki bu, hem ikna ediciliği, hem de üretimsel / tüketimsel yaygınlığı etkileyecek. Bunu VHS-Beta video kaset olgusunda yıllarca yaşadık.

Bunu yaşadık ve bunları da yaşadık:

Bir:

Video oyunu teknolojisinde görüntü kalitesini makule getirmek, ancak 30 yılda (1970 küsurdan 2000 küsura) mümkün oldu. Hologram için de böyle olmasın.

İki:

3B film onyıllardır var ve bir türlü işlevselleşemiyor. (Bunun nedeninin kültürolojisi, nedense henüz üzerinde çalışılmamış bir alan durumunda.)

Yani:

Olay, el bilgisayarı (PDA) / ‘İ-phone’ çizgisinde yürüyeceğe benziyor:

Bir: PDA, belki biraz erken piyasaya sürülmüş bir üründü ama ‘İphone’ da biraz geç kaldı gibi, çünkü artık satışları düşüyor ve bu noktaya yalnızca 5 yılda vardı ki teknolojik bir ürünün satış döngüsü 0, doruk, son olması)  10 yıl falan sürer. Bakınız ‘Walkman’ gibi. Ayrıca, pikap 60 yıldır hala ve CD-çalar 30 yıldır hala var: Yani, daha da uzun ömürlü ürünler tarihte mevcut.

İki: Muadili PDA gibi, ‘İ-phone’nun satışının düşmesinin nedeni; ‘Google Glass’, ‘Apple Watch’ gibi abidik gubudik icatlar ve teknolojik ürünler. Vurgu: Tüketim alanları tümüyle farklı ama tüketicileri aynı pazarlama grubunda yer alıyor.

Teknolojiye milyarlarca dolar yatırıp, teknolojiden on millyarlarca dolar kazanan şirketlerin bu hataları onyıllarca yapmışlığı, yapıyorluğu ve yapacaklığı rezalet bir durum.

Bunun standardı yok mu?

Yok olabilir ama var da olabilir.

Peki, böyle bir standardın var olması gerekiyor mu?

Teknolojik standart demek, şunun tersi: 21. Yüzyıl’da bile hala 19. Yüzyıl’ın elektrik ürünleri (fiş / voltaj) adaptörleri farkı geçerli.

Problematik burada:

Problem her zaman ortaya çıkabilir ama çözümü de bir çözümden çok açılım getirse gerek ki problem nüksetmesin.

Yoksa, tarihten ders almış olmuyoruz.

Eğer teknoloji tarihinden ders almıyorsak, su değirmenlerinin Orta Çağ’da bir orotaya çıkıp bir kaybolması gibi tarihsel olguları, yeni Orta Çağ’ımızda da kezlerce yeniden yeniden yaşarız. Korktuğumuz da bu zaten...

Haa, tek bir ürün haberinden, bu kadar aşırı yorum çıkar mı?

Yorumlayana bağlı tabii ki...


Hiç yorum yok: