Çarşamba, Temmuz 20, 2016

Twitter Analizleri

Twitter’ın beyinsizlerin mekanı olduğunu yazmıştım. Şimdi de bunu, kendi metinlerim ve okunma sayıları ile karşılaştırayım:
15 Temmuz 2016 tarihli şu metin, 1-2 günde 2.500’den çok okundu:
“@HuffingtonPost No sentimental fascism please, no disinformation please, no feeling please, true information please. If you are journalists.”
Buradaki sansasyonel sözcükler, ‘no sentimental fascism’ olmakta. Bildikleri ama dilegetirlidğini duymadıkları ve dilegetirilince, kulağa hem olumlu, hem de olumsuz gelen önermeler.
Sonra, bildiğimiz Fuat Avni var. 2 Fuat Avni’li mesajım:
Bir:
“@dunya_gazetesi Cumhurbaşkanı başyaveri hakkında gözaltı kararı: En büyük Fuat Avni, bizim Fuat Avni. Bir de kardeş var tabii.”
11 saatta 472 kez okundu.
İki:
“@Haberdar Yaver ve kardeş. Ne çok Fuat Avni'miz varmış te be yav.”
13 saatta 413 kez okundu.
Yine İngilizce bir örnek:
“@WSJ It is very difficult after Brexit. UK is now a colony of her ex-colony USA.”
33 dakikada 174 kez okundu.
Görüldüğü gibi, İngilizce veya Türkçe haber / gazete siteleri bunlar. Dünya’da bile en çok girilen ilk 10 sitede yer bulamayabiliyorlar ama Dünya’nın bütün internetçileri her gün en az bir gazete okuyor.
Bizde Onedio ve Ekşi Sözlük, aşırı öznel ve sansasyonel çizgide. Gazeteler ise, tarafsız olma noktasını / referansını yitirdiler darbeden sonra. Aklıselim zaten yoktu, eksi oldu.
Bu aklıselimsizlik, Twitter ve 40 yaş altı ergen düzeyi demek. Hisle harekete ediyorlar ama tam Türkan Şoray filmi hissiyle. Sonu da hicranla bitecek tabii ki.


(18 Temmuz 2016)

Hiç yorum yok: