Pazar, Nisan 29, 2018

Etik İronik Aforizma: Tam Yıkım ve Onu Önleme


Papa’nın Manila’yı ziyareti üzerinden, biraraya gelmiş / getirilmiş 5-6 milyon kişiyi tek hamlede öldürme / yok etme tasarımının etik açıdan ironik bir ikiliği var:
Hem felaketi yaratma, hem de felaketi önleme tasarımı birarada.
Bu; atom bombasını yapmayı mümkün kılan denklemi tasarlayan adam, atom bombası patlatıldığında, etik bunalıma girdiğinde devreye giren / ortaya çıkan türden bir ikilik.
Orada da, bomba (yıkıcı şık) ve reaktör (yapıcı şık) tasarımı birarada idi.
Devletçilerin devleti yıkmasının olumsuz sonuçlarını izleyip, davranışta devletin bekası yönünde irade kullanan kuramsal bir anarşist olarak, burada da bir ikilik yaşamış oluyorum.
Not: Bu durumda, tezlerin antitez ve antitezlerin tez yerine kullanılmasının veya onun gibi davranmasının, birden çok somut gerçek olgu uzayı kaydedilmiş ve tanımlanmış olmakta.
Burada bir ironiyle, etik sorumluluğu, kendi üzerimden insanların kendi üzerlerine taşımış oluyorum. Ki böylelikle, insanlar yaptıklarının sonuçlarının sorumluğunu taşısınlar. Yani, 6 milyon kişiyi ister öldürsünler ve idamla yargılansınlar, ister öldürmesinler.
Bense, delice hayaller kuran bir deliyim sonuçta. Suç işlemeyi düşünmek bir suç sayılmıyor sonuçta. Adam öldürmeyi düşünmek de.
Not:
Derdim hukuk ilkeleri falan değil, yalnızca içeride ölmemek.
Çıkış:
Eğer bir gün gerçekten 1-10 milyon kişi, ben yaşarken tek hamlede yok edilirse, birileri gelip, beni yargılatmaya kalkar mı?, sorusunun yanıtını şimdiden merak ettim doğrusu.
Bir de soru kipi:
Robot Daniel Olivaw’ın, Dünya’yı yok edecek uzun dönemli saatlı atom bombanın patlamasını engelleyemeyip (belki bilerek engellemeyip de), uzun bir süre sonra o patladığında, insan türü gezgeni terketmiş olacak kadar bir süre kaldığında, uyguladığı ikili davranış modeli de buna benzer bir şey. Çünkü o hesapça insan türüne zarar veremez bir robottur.
Bir de emir kipi:
Bu ikili, Homo Posterus’un yolunun önündeki duvarı delsin.
(16 Nisan 2018)

Hiç yorum yok: