Pazar, Nisan 01, 2018

TC’den Suriye’ye Kaç Vali?


Belli değil.
İlki şu imiş:
“Durmaz'ın anlattıkları özetle şöyle: "Koordinatör Vali olarak 4 aydır görev yapıyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan genelgeyle 21 Eylül 2013 tarihinde görevlendirdim. Görev tanımımız, görevlendirme gerekçemiz açık ve net bir şekilde genelgede yazıyor. Suriye basını kulaktan dolma bilgilerle ismimi yanlış yazmış. Türk medyasını yanıltmış."
Bu arada Veysel Dalmaz yerine adı "koordinatör" olarak geçen Faysal Yılmaz adında 81 il valisi ya da merkez valisi bulunmuyor. İçişleri Bakanlığı kayıtlarında Faysal Yılmaz isminde bir kaymakamın adı geçiyor. Yılmaz, son olarak Giresun Çanakçı'da kaymakamlık yapmış.”
Sonuncusu da şu imiş:
“Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısı, Afrin’de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak.”
Aralardakiler de şunlar imiş:
“Türkiye “Fırat Kalkanı Harekatı” ile girdiği ve ÖSO’ya teslim ettiğini açıkladığı Cerablus, El Bab, Ezaz ve El Rai kentlerinin yönetilmesi için, Antep Valisi’nin 4 yardımcısının görevlendirildiği iddia edildi.”
Olayın hukuğu için Türmen şöyle demiş:
“… Rıza Türmen, Türkiye’nin başka bir ülkenin topraklarına yönelik atama yapması ile ilgili, 1907’de imzalanan Lahey’i hatırlatarak “Uluslararası hukuka göre, işgal eden devlet işgal edilen ülkenin toprak parçası içinde kamu düzenini sağlamak ve oradaki sivillerin yaşamını korumakla yükümlüdür. Ancak yükümlülüğü bununla sınırlıdır, egemenlik yetkileri kullanamaz” dedi. Türkiye destekli güçlerin kontrolü sağladığı bölgelerde egemenlik yetkilerinin halen Suriye devletinde olduğunu kaydeden Türmen, “Burada halen Suriye yasaları yürürlüktedir. Türkiye de bu yasaların geçerliliğini korumak zorundadır. Ama tabii kamu düzenini korumak ya da oradaki insanların yaşamlarını, insan haklarını korumak için birtakım düzenlemeler yapabilir” diye ekledi. Türmen, ayrıca, söz konusu bölgelerde gerçekleşebilecek insan hakları ihlallerinden Türkiye’nin sorumlu tutulacağı konusunda uyarıda bulundu.”
Adı vali olmaz da başka bir şey olur. Eğer idari düzen sağlanacaksa, biri bunun için yetkili ve sorumlu olur.
Türmen, konuyu açımlayamamış yani.
Sorun şu:
Suriye topraklarında 2011’den beridir Suriye yasaları işlememekte. Bunu BM de biliyor. Örneğin BM, Fransa’nın Suriye’ye özel tim yollayıp, sivil ölümlerine neden olduğunu da biliyor. Ama gıkını bile çıkarmadı.
Uygulanabilir örnek bulabilmek için, Suriye’de Rusya ve ABD’nin kendi bölgelerinde ne yaptığına bakmak gerekli.
TC’nin bunu neden yaptığı da belirsiz. İleride bunun için, uluslararası mahkemede yargılanıp ceza alabilir.
Ancak, gözden kaçan en önemli konu şu:
AKP-Erdoğan, daha 2013’te Suriye’ye yerleşme niyetinde imiş.
5 yıldır Kürt-perver muhalif alaturka basın, bunu hiç mi hiç görememiş. Hoş, onların takvimi referandum gününü geçemedi hala… Fırat Kalkanı ve Afrin savaşlarını da algılayamadılar.
(31 Mart 2018)

Hiç yorum yok: