Perşembe, Nisan 26, 2018

Robert Fisk yazdı: Afrin'de neden yanıldım?


Öncelikle, bütün olarak bakıldığında, Fisk’in olaylar dizisinde sandığından ve saptadığından daha çok yanıldığını notlayalım.
Sonra da alıntılayalım ve yorumlayalım:
“… eski bir Suriyeli arkadaşım bana gülerek, ocak ayında Afrin’den döndüğümde, Türklerin kent merkezine girmeye hiç niyeti olmadığını söylediğimi hatırlattı. “Türkler oraya gitmeyecek diyordun” diye uyardı beni; “Savaşın başından beri Türkiye için söylediklerin doğruydu – fakat bu kez yanıldın” diyordu. Korkarım ki, haklıydı.”
Türkiye, bunu en başından beridir yapacağını söyledi ve yaptı. Bu, tam da kuzu postu giymiş kuz olmak veya yarı-şahin postu giymiş yarı-şahin olmakla ilintisi var.
“Öngörüde bulunmaya dair sahte sanatta gerçek bir hata yaparak, Kürtlerin Kerkük’te Irak güçlerine karşı mevzilerini korumadıklarını unuttum.”
Eksik söylem:
Kürtler 1991’den beridir savaşmıyorlar, savaşmayı unuttular. Dolayısıyla, hep yeniliyorlar veya savaş alanından kaçıyorlar. 2015 yazında 3-7 gün boyunca Kobane’ye girmeye bile cesaret edemedikleri hala yazılmadı, bu sırada kayda geçmemiş olarak 3 bin sivil Kürt öldü orada ve Barzani kuvvetleri ancak TC’nin izniyle oraya geçebildi.
En sonuncusu ve en önemlisi:
“… Ruslar, Suriye’deki en üst düzey subaylarından biri olan, 5. ordu komutanlarından Korgeneral Valery Asapov’u öldüren havan topunun Suriye kenti Deyrül Zor’a IŞİD tarafından ateşlendiğinden, bu sırada da Amerikalıların, Rakka yolundaki Kürt güçlerinin IŞİD hatlarından rahatça geçmesini sağlamaya çalıştığından şüpheleniyor.”
Aralık 2016’dan beridir Kürtler, şu ya da bu biçimde IŞİD’le somut temas durumunda. O saldırı, tümüyle bir IŞİD tarzı işti. PKK daha önce ikili bomba hiç kullanmadı ve çoklu saldırı geleneği, taa 1970’lerden kalma bir Arap-Müslüman işi gelenek. (Biz bunu tam-ta o zaman yazdık ve yayınladık.)
En başa dönersek:
2015 Temmuz gibi; PKK, TC, IŞİD birbirlerine 3’ün 2’li kombinasyonu olarak saldırdı. Bu, tersi de demek, o saldırıların tüm dostluk versiyonu da mevcut, hepsi de denendi ve yaşandı.
İşte bu durum ya durumcuklar silsilesi, bundan sonra habire şeref turu atacak.
Bütüncüllük şu gibi:
Kürtler savaşmayı giderek unutuyor.
TC, savaşmayı ve saldırganlığı giderek öğreniyor.
IŞİD’in gücü giderek azalıyor ama asla 0 olmaz ve o da başka bir oluşuma dönüşür.
İşte önümüzdeki 1,5-2 yıl böyle gidecek. Eli en güçlü olan taraf TC ve son 6 ayda 2 rakibine karşı da 3-0 ve 3-0 olarak galip. Arada gol yiyecek tabii, hem sürpriz, hem de şandelden olarak. Ancak, önümüzdeki 5 yıl içinde PKK’nin veya IŞİD’in kalıcı ve sonul yengisi mümkün değilken, TC için mümkün.
Fisk, bunların hiçbirini göremiyor.
Çünkü oralara bakmıyor.
(6 Nisan 2018)

Hiç yorum yok: