Pazartesi, Nisan 09, 2018

Matrix ve Dexter: Çapraz Çapraz Medya


Dexter, bir seri katili olumlu gösteren öykülü, yasaklanması istenmiş, 8 sezon sürmüş bir dizi idi. 2018’de kapanış filmi yapılmış.
Matrix, siberuzayı anlatan 3 filmlik bir bütün idi. 2018’de kapanış dizisi yapılmış.
2’si de çapraz çapraz medya. 2’si de yayın programında, eski deyişle ‘gelecek program’ yani.
Bildiğimiz kadarıyla, 2005 ertesinde paralı kanalların özgür anlatılı dizilerinin sinemasal dilinin sinema filmlerininkini geçmesin sürecinde, artı yaklaşık aynı sürede çapraz medyanın (yeni baştan) icadı ve geliştirilmesi sürecinde, bu bir ilk durum: Çok seyredilen filmden dizi, çok seyredilen diziden film.
‘Prison Break’ bunu daha tuhaf olarak yaptı.
Dizi bitti. Bir final filmi yapıldı. Sonra, o final filmine uymayan bir öyküyle uzun aradan sonra, diziye geri dönüldü.
Bu, diziye uzun aradan sonra yeniden geri dönme olayı, ‘Hannibal’ için de geçerli. Ancak, belki 2020, belki 2021 için. O, yine eski deyimle ‘çok yakında’.
Ben, ‘Dr. House’un 8 sezon yapılmayıp, 5. sezonda ara verilip, Wilson’suz olarak (ama kesinkes hapishane bölümünün sakilliği yinelenmeyerek veya hiç yapılmamış olarak) devam etmesini hayal ederdim hep.
Onun yerine, bunlar oldu.
Tabii ki tüm bunlar, 2005-2015 arasındaki dizilerin bilmem kaçıncı kez yeniden zirve yapması sürecinin, inişinin ileri aşamalarının göstergeleri:
Yeniden yapımlar arttıkça, yeni ve özgün yapımlar tasarlanamadığı durumu da artar.
Oysa bu yeni yeniden çevrim, prelüd, şu bu durumlarına; ‘Gotham’ın 1 sezonunun zirvesine diğer sezonlarının aşırı inişi örneği dahil, ‘Spartacus’un 1. sezonu ertesinde en çok başrol oyuncusunun ölümü nedeniyle öykünün çökmesinin ardından, öyküsel olarak gençliğine geri dönüş öyküsünün tutmaması durumları da eklendi.
Tüm bunlardan ders almak gerekli.
Asıl önemlisi de; hem Walt Disney ‘Star Wars’, hem de yeni Marvel süper kahraman fecaatleri var ortada. Eskiden ergenler aptaldı, şimdi eksi zekalı bile sayılmıyorlar. Eskiden çocuklara bile reva görülmeyen aptal öyküleri, şimdi 18 yaş düzeyi için bilimkurgu öykü diye kakalanıyor artık.
Para kazanmak önemli değil, gelecekteki parayı kurutmamak gerekli. Walt Disney ve Marvel, bugünkü 3 için, yarınki 30’u kuruttu şimdiden.
Bu da, popüler kültür olarak çizgiromandan film yapılan çapraz medyaların ekonomiko-politik yorumu.
(5 Nisan 2018)

Hiç yorum yok: