Pazartesi, Nisan 03, 2017

Neolitik Devrim, Dünya Sistemi, Homo Posterus

50 bin yıl önce Homo Sapiens Afrika’yı terketti ama hepsi değil.
15 bin yıl önce Lübnan’da ön-tarım başladı.
11 bin yıl önce Anadolu’da tam tarım başladı.
Buraya kadarki süreçte su-kuraklık çok-önemli bir etkendi. Buzul Çağı’nın bitişi Dünya’yı genelde nemlendirdi ama tüm bölgeleri değil. Şimdikinin çok katı büyüklükte olan Lut Gölü küçüldü. Anadolu’da daha büyük bir Tuz Gölü ve onun güneyinde muhtemelen bir tatlı sulu göl daha vardı: ilki küçüldü, ikincisi yok oldu.
Yani, insan genelde göl kenarı türü: Evrimin başlangıcı açısından en azından.
Neolitik Devrim, Kuzey Avrupa’ya 9-10 bin yılda ancak vardı.
Ara şerh: 10 ve 3 bin yıl önce Avrupa 2 makro-makro kültürel dönüşüm geçirdi. Ondan önceki 20 bin yıl (30-10 bin yıl öncesi arası), Neanderthaller’le çift kale maç yapan bir tür sözkonusuydu.
MÖ 3000 gibiden itibaren devlet üzerinden tarih ve Dünya Sistemi kurulmaya ve işlemeye başladı.
MÖ 3000 – MS 2000 arasıki 5 milenyum, tek bir Dünya sistemi kabul ediliyor artık konsensusta.
Ancak, 1945-2015 arasıki 70 yılda yeni metamorfozlar yaşandı ve bunlar Homo Posterus’u oluşturacak gibi.
Avcı-toplayıcı toplumun ve kültürel modun yaşam biçimiyle, tarım toplumununki çok farklıydı.
Homo Posterus, Bilgi Çağı, uzaycı kültürü için de öyle. İnsanlar, 3-53 yaş arasındaki 50 yılı, yalnızca okuyarak ve yazarak geçirebilirler ve bu rantiye / aristokrat sınıfı ayrımı değil, ekonomik birikim durumu.
İnsanların 100 milyarı, 5 bin yılı ortalama 1-100 kitap okuyarak geçirdiler. Şu an, sözü edilen koşullarda 50 bin kitaba kadar sınır var. 10 bin kitaptan sonrası, sonsuz çıkarımsal-ara-bilgi üretimi demek. O bilgi çığından 1-10 Homo Posterus çıkacak, çokça kültürel olarak, azca genetik olarak.
Kategorik açıdan ele alırsak:
Bu 3 metamorfozlu kategori, aslında aynı varlık için yaşandı. Oysa bunların ayrımları çokça zihin için, azca beden için öldürücü ayrımlar, karşıtlıklar, çelişkiler içeriyor.
Çobanlar ve çiftçiler ölümüne savaştılar hep. Üstelik, soğuk, kuraklık, vd, tarımı kezlerce süreksizliğe uğrattı ve tarım toplumlarını ava geri döndürdü. Bu, sözü geçen (11-3 bin yıl önce arasındaki) 8 bin yılda oldu.
Avcı toplum, yazısız olduğu için yazılmadı. Homo Posterus, 70 yılda henüz kimse bilincine varamadığı için yazılmadı. Bir tek tarih yazıldı, o da son 50 yılda tam olarak.
Bu 3 kültür arasındaki dönüşümler, tarihte devrim denebilecek yalnızca 2 durum olduğunu gösteriyor: 1.’den 2.’ye ve 2.’den 3.’ye geçiş.
Bu durumda, 50 bin yıl öncesinden bugüne, 50 bin yıllık bütün bir süreç modellenebilir. 50-11 bin yıl öncesi arasına da, en az 10 makro-makro göç dönemi eklenir.
Nokta. Es.
(3 Nisan 2017)

Hiç yorum yok: