Bir
alıntı:
“Türkiye
İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye'nin gıda israfı tablosunu açıkladı. Buna
göre, son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltılar, yıllık 100 milyar liralık
israfa neden oluyor.
…
Türkiye'de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA,
bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu.
… Akgül,
dünyada 67 ülkenin yer aldığı 'gıda kaybı ve israf' başlığı altında yapılan
çalışmada, Türkiye'nin 65. sırada bulunduğunu belirtti.”
Hesap
biraz tutmadı gibi:
Türkiye’de
kişi başına kabaca yılda 24 bin lira harcanıyor. Bunun 6 bini gibi gıdaya
gidiyor. Yılda kişi başına 2,5-3 bin liralık veya 150 kiloluk gıda israfı pek
mümkün değil gibi görünüyor.
Ayrıca şuna
eminiz:
O serpme
kahvaltısı tabağındaki yiyecekler, yenmeyince atılmıyor.
Tüm
bunlar, aşırı müsrif bir ülke olduğumuz gerçeğini gizlemiyor.
Tüketici
toplumu olmadan önce de, ekmek israfı aşağı yukarı aynıydı. Çünkü insanlarımız
nedense bayat ekmek yemezler ve fırın ekmeği de en çok 2 saatta bayatlar.
Tabakta
yemek bırakmama kültürü ise değişti.
İnsanlar,
yemeyecekleri yiyecekleri ve giymeyecekleri giysileri satın alıyorlar. Sonra da
kredi kartı borçlarını ödeyemiyorlar.
En az 3
kereliğine, 1994, 2001, 2019 için, ekonomik kriz yaratmacasına bu böyle…
(15 Eylül 2019)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder