Pazar, Eylül 15, 2019

Müsrifim, Müsrifsin, Müsrif ama Yine de Sen Bir Say


Bir alıntı:
“Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye'nin gıda israfı tablosunu açıkladı. Buna göre, son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltılar, yıllık 100 milyar liralık israfa neden oluyor.
… Türkiye'de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu.
… Akgül, dünyada 67 ülkenin yer aldığı 'gıda kaybı ve israf' başlığı altında yapılan çalışmada, Türkiye'nin 65. sırada bulunduğunu belirtti.”
Hesap biraz tutmadı gibi:
Türkiye’de kişi başına kabaca yılda 24 bin lira harcanıyor. Bunun 6 bini gibi gıdaya gidiyor. Yılda kişi başına 2,5-3 bin liralık veya 150 kiloluk gıda israfı pek mümkün değil gibi görünüyor.
Ayrıca şuna eminiz:
O serpme kahvaltısı tabağındaki yiyecekler, yenmeyince atılmıyor.
Tüm bunlar, aşırı müsrif bir ülke olduğumuz gerçeğini gizlemiyor.
Tüketici toplumu olmadan önce de, ekmek israfı aşağı yukarı aynıydı. Çünkü insanlarımız nedense bayat ekmek yemezler ve fırın ekmeği de en çok 2 saatta bayatlar.
Tabakta yemek bırakmama kültürü ise değişti.
İnsanlar, yemeyecekleri yiyecekleri ve giymeyecekleri giysileri satın alıyorlar. Sonra da kredi kartı borçlarını ödeyemiyorlar.
En az 3 kereliğine, 1994, 2001, 2019 için, ekonomik kriz yaratmacasına bu böyle…
(15 Eylül 2019)

Hiç yorum yok: