Salı, Ağustos 06, 2013

Kirobo: Robot Umut




“Japonya, insanlarla iletişim kurabilen ilk astronot robot olan Kirobo’yu uzaya gönderdi. Bir soruyu yanıtlayan Kirobo, ‘Benim için küçük ama robotlar için çok büyük bir adım olacak’ dedi.”


2 alıntı daha:

“İnsanlarla konuşabilen, 34 santimetre boyunda ve 1 kilo ağırlığındaki Kirobo...”

“Astronot robot Kirobo’nun ismi, Japonca ‘umut’ ve ‘robot’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.”

İkinci Sanayileşme’nin öncü altkültürlerinden robotçulukta Japonya, onyıllardır açık ara önde gidiyor.

2. Dünya Savaşı yenilgisi ertesindeki ABD kuralları nedeniyle Japonya, füzelerde yasağı var iken bir şey yapamadı pek ama ABD silah tüketsin diye o yasağı delince, uzaya epeyi füze yolladı ve Tokyo’yu da füzeyle korumaya başladı. Bu da onu uzaycılıkta özel bir noktaya taşıdı.

Japonya, şu anda bu yaptığıyla uzay çalışmalarının seyrini bir bakıma değiştirmş olmakta. Çünkü:

Uzun uzay yolculuklarında insanlar, hem pahalı malzemeler, hem de onların açısından tehlikeli bir durum sözkonusu, yani ölebilirler. Tabii artı bir de bazı robotlar, limit sonsuza dek çalışabiliyor ve insanların etkin yaşamı sınırlara sahip.

Eğer bu robot, insanların yaptıklarını rahatça yapabilir kalırsa, bundan sonraki uzay yolculukları epeyi onyıllar daha temelde robotla gider. Bunun uzaycılığa yararları ve zararları tartışılması gereken bir durum.

Sonuçta, insanın uzaya ve Evren’e adapte olması zorunlu, çünkü Dünya er veya geç nükleer kirlenme yaşayacak. Şu anda tehlike azalmış görünüyor ama sivil teröristlerin elinde nükleer silah bulunduğu kesin olarak biliniyor. O bombalar er veya geç patlayacak.

İnsanlığın şimdilik tek geleceği, en geç 50 yıl içinde uzaya kalıcı olarak yerleşmek yolunda.

Bu robot, bunun 2 yolundan birini kesinleştirmiş oldu.


Hiç yorum yok: