Perşembe, Ağustos 08, 2013

Richard Dawkins Güzellemesi




Ateistim ve Dawkins’in ateizme zarar verdiğini düşünenlerdenim. Onun anlattığı şey, ateizm değil.

Ateizmle ilgili (ateizmin ne olup ne olmadığı ile ilgili) 2 kitap yazdım ve tamamladım. Hepsi de blog olarak internette durmakta. Bazı makalelerim için ölüm tehdidi aldım. Önce korktum, sonra aldırmadım. Sonuçta, son 5-10 yıllık süreçte ateizm konusundaki kamusal duruşum biçimlendi ve sergilendi. (Daha önce korkum nedeniyle susardım bu konuda.)

Bu duruş, ne Dawkins’inkiyle, ne de Propaganda Yayınları gibi bu konuda başka kamusal duruş sergileyenlerinkiyle uyuşmuyor. Bunun nedeni de, özel yer ve anlar momentleri toplamında oluşturulmuş ilginç karelerden oluşan bir panorama sergilemem. İnsanlar ise, klişe duruş ve düşünceler, sosyal psikoloji deyimiyle tutum ve davranışlar bekliyor bizden.

Dawkins bu anti-klişelere çok uyan biri. Yine de gündem yaratabiliyor. Son günlerde de böyle olmuş.

Alıntı ve yorumlarla gidecek:

“Dawkins'in 3 saat önce paylaştığı, ‘Dünyadaki tüm Müslümanların aldığı Nobel ödülü sayısı Cambridge Üniversitesi bünyesindeki Trinity Koleji mensuplarının aldığından azdır. Gerçi onlar [Müslümanlar] da Orta Çağ'da harika şeyler yaptılar’ tweet'i büyük gürültü kopardı.”


"Bir kişiye görüşleri yüzünden saldırabilirsiniz. Ama ilginç bir gerçeği ifade ettiği için? Kim derdi ki tek bir Cambridge koleji..."

Evet. İnsanlar, kendilerine ilginç gelen doğrulara, ilginç gelmeyen doğrulardan önce saldırırlar, çünkü bir şeyi algılamaları için duygulanmaları gerekir, ssansasyonelite de ilgi için güçlü bir araçtır.

"Müslümanlar bir ırk değildir. Sahip oldukları ortak değer bir dindir. Trinity [Koleji] yerine Yahudilerle kıyaslamayı tercih eder misiniz? Google'layın."

Müslümanlar’ın ortak bir değeri,  ortak bir dini var mı? Bence yok. Hristiyanların da yok. Ateistlerin de yok. (İşte bu 10 makale konusu olacak bir saptama dizisi.)

"Evet ben de [Nobel] barış ödüllerinin tartışmalı olduğuna katılıyorum. Belki de onları listeden çıkarmalıydım. Çıkarmayı yapın ve sonuçların ne olduğuna bakın."

CIA destekli ödül böyle olur tabii ki. Yine de, Müslüman diktatör Enver Sedat da, o ödülü alamamalıydı.

"Cambridge Trinity Koleji ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa dışında dünyadaki tüm ülkelerden daha fazla Nobel ödülüne sahip."

Bunun WMCA ırkçılığının, ekol türü bir olgusu / görüngüsü olduğu kanısındayız. Böyle bir şehir efsanesi bir zamanlar MIT (Massachusette) için de vardı.

"Neden bir başka gruptan değil de Müslüman Nobellilerden bahsettim? Çünkü sık sık, a) toplam sayıları, b) bilimleri hakkında sık sık övünmeler duyuyoruz."

Bir Müslüman Türk bakan tarafından yapılmış, böyle bir karşı-övünme de var:

“Bayraktar: Müslüman ülkeyiz bizden mucit çıkmaz!”


"Birçok insan ateistlerin kaç tane Nobel aldığını soruyor. Araştırmak gerek. Ben de bilmek isterim. Sanıyorum ki oranı çok yüksektir ve artmaktadır."

Ahhaa, da da da, finale geldik: Kaç tane Nobelli bilimci ateist olduğunu açıkladı? Kaç tane bilimci ateist olduğunu açıkladı? Yani, neden AB’de hala ateist parti yok? (İnsanların, bir zamanlar benim de olduğum gibi, korkmalarını bu konuda anlayabiliyorum. Burada asıl dürtü korku bence.)

"Sonradan kabul edebileceğiniz bir şey bir ırk değildir. Basit bir olguyu ifade etmek bağnazlık değildir. Ve uzak geçmişte Müslümanlar bilimde harikaydı."

İşte bilmediği, hata yaptığı ve Dawkins’i sevmediğim noktalar dizisi en sonda başladı.

Hayır, bütün ırklar sonradan kabul edildi. Ari-Alman ırkı başta olmak üzere...

Diğer bir deyişle, ırkın dinden farkı yoktur denemez ama dogmalıkları çok benzerdir.

Evet, basit bir olguyu dilegetirmek bağnazlık sayılabilir. Çünkü bunu öyle sayanlar asıl bağnazlırdır. Sokrat bağnazlar tarafından bağnaz olduğu için idama mahkum edildi, Galile de öyle.

Son gol:

Evet, bugün 11.Yüzyıl Ön Asya’sı tarihten çıkarlısnı, Batı bilimi de çöker.

Ancak, ondan önce, Mısır MÖ 200-0 ve Süryani yerzaman altkültürleri, bugünkü bilim için taşıyıcı (biri ‘son bakışta aşk altkültürü, biri premature kültür olmak üzere) bu 2 yerzaman olmasaydı, o asıl Orta Çağ hiç mi hiç bitmeyebilirdi. Ve aynı biçimde, bu yeni orta Çağ hiç mi hiç bitmeyebilir, çünkü bu kez onlar daha önce olmadan çöküş geldi.

Aahh Dawkins, ahh. Çok cahilsin çook...


Hiç yorum yok: