Perşembe, Mayıs 04, 2017

Göç Dönemleri ve Tarihsel Çöküşler Notu

Sümerce yalıtık bir dil imiş. Bu da onların Mezopotamya’ya göçle geldiğini düşündürtüyor.
Artı, deniz halkları dönemi var. Viking Çağı var. Moğollar var. 2000’den sonraki global % 4’lük göç oranı var.
13 çöküş döneminin 5 tanesi için böyle yani.
Bu da, büyük göçlerle çöküş dönemlerinin birbirine yakın olduğunu imliyor.
Göçler ve çöküş dönemlerinin neden-sonuç ilintisi, yarı yarıya döngüsel bizce.
Talancı göçler, büyük hegemonların büyük sermayeli büyükkentlerine doğru oluyor. İş bulucu göçler de öyle.
Büyük hegemonların büyük sermayeli büyükkentleri aynı zamanda, ekonomi-dışı bırakılan belirli bir yüzde demek: Coğrafi olarak, nüfus içi demografi olarak ki buda açların devinmesi demek.
Örnek:
2. Dünya Savaşı ertesinde 14-28 milyon Alman kökenli insan, Doğu Avrupa’dan kovuldu. 1960 ertesinde Almanya, o nüfus eksikliği nedeniyle 4 milyon Türk aldı. O 4 milyon Türk’ün bir bölümü nedeniyle, her yıl 150 bin eğitimli Alman genci Almanya’yı terkediyor şu sıralar.
Şerh:
1. örnek: Bölgesel büyük göçler, tarihsel çöküş dönemlerine denk gelmeyebiliyor. 1877-1922 arasındaki 45 yılda Türkiye’ye 3 milyon kişi geldi, 3 milyon kişi gitti ve başlangıç nüfusu 12 milyondu ve bu durum, tarihte kayıtlı en yüksek oranların üst sırasında. Bu durum, askeri ve siyasi nedenle idi, pek iktisadi nedenle değil.
2. örnek: 1800-1900 arasındaki ABD, Avrupa’dan toplamda çok yüksek göç aldı. O sayede Dünya hegemonu oldu. 1950 sonrasında ise hep 3. ve 4. Dünya’dan göçmenler aldı. 19. Yüzyıl göçleri, ABD’yi YMCA yaptı, 20. Yüzyıl göçleri ABD’yi karakafa yapmak üzere. Bu da, ABD’nin iktisadi, askeri, siyasi yönelik vektörlerini etkileyecek, aslına bakılırsa etkiledi bile çoktan. Arada neden-sonuç ilintisi olmasa bile, ABD’nin karakafalılaşması ile global hegemonluğunu yitirmesi, birbirine koşut olarak ilerledi.
Not: Bu büyük göçler durumu, Afro-Avrasya dışındaki bölgelerde de görülmüş. Ancak, oralarda büyük çıkışlar olmadığı gibi, büyük çöküşler de olmamış tarihte.
İlk 5 bin yıldaki göç rotaları aşağı yukarı aynı kalmış ama artık globalizm nedeniyle, sabit rotalar ortadan kalktı gibi. İnsan kaçakçılığı rotaları sürekli değişiyor çünkü.
Daha önceki dönemlerde bu kayıtlı değil ama bu son büyük göç dönemindeki büyük çöküşü göçlerin beslediği salgınlar yaratabilir.
Çıkış notumuz bu. Nokta.
(3 Mayıs 2017)

Hiç yorum yok: