Cuma, Mayıs 05, 2017

Ölümsüzlük Olan ve Olmayan

Ölümsüzlük yolunda ilk adım ilaçlarla başladı. Örneğin antibiyotikler, olağan koşulllarda öldüren birçok hastalığın ölümcüllüğünü (sonradan ortaya çıktı ki geçici olarak) ortadan kaldırdı.
İkinci adım organ nakilleriyle atıldı. Ancak ilk organ nakilleri, gerekli bilgiye sahip olunmadığı için erken ölümlerle sonuçlandı ve epeyi bir süre organ nakilleri çok çok azaldı.
Bu ölümlü organ nakilleri ilk başta ölümlülüğü arttırdı, çünkü eğer hasta nakil yaptırmasaydı, 1 yıl yerine, çürük organıyla 3-5 yıl daha yaşayacaktı. Ancak bu ilk nakilliler, tarihin kobayı ve eğitim zayiatı oldular. Sonuçta, bugün organ nakilleri aşağı yukarı % 100 başarılı.
Sonuçta, G-7’de 1900’da 40 olan ortalama yaşam beklentisi, 2000’de 80’e çıktı.
2017’de ilk kafa-gövde nakli yapılacak: Donanım ölümsüzlük ama ilk adımında 80 yıl daha yaşam.
2045’te insan zihni yazılımlaştırılacak: Bu kuramsal olarak ilk gerçek ölümsüzlük demek olacak.
Bunların dışında; siborg ölümsüzlük, robot-androit ölümsüzlük de tanımlı şimdiden. Yazılım ölümsüzlük de, ister internette / siberuzayda sürer, ister bir bilgisayarda / donanımda sürer.
Bilimsel, sanatsal, düşünsel eser bırakmak da, bir bakıma göreli ölümsüzlük sayılıyor. Buna dış bellekte / kültürde ölümsüzlük denebilir.
Çıkış:
Ancak gerçek ölümsüzlük; zihin-değil / zihin-öte, canlı-değil, özdek-değil olmak durumunda. Çünkü diğerleri, 10 bin yıldan uzun süreler için pek uygulanabilir görünmüyor.

(4 Mayıs 2017)

Hiç yorum yok: