Çarşamba, Ağustos 07, 2019

Global Kur Savaşları


Bir haber:
ABD'nin Çin'i Kur Manipülatörü İlan Etmesi Piyasalara Nasıl Yansıdı?
ABD, Başkan Trump'ın açıklamasıyla, Çin'i "kur manipülatörü" ilan etti. ABD, bu hamleyi en son Clinton döneminde 1994'te yapmıştı. Açıklamanın ardından küresel piyasalarda olumsuz yönde hareket başladı.”
İşte bu adım, kapitalizmin bu aşamasının krizinin son ve 2029 olası krizinin ilk adımı oldu.
Çünkü, elde başka araç kalmadı. Bu aracın da etki sınırları baştan belli.
Bizi daha çok ilgilendiren konu, kur savaşlarının veya kur manipülasyonunun ne olup olmadığı.
Çok çeşitli kur etkilemeleri var ve hesapça serbest kur sayılan piyasalardaki ‘forward’ alışlar da, zaten manipülasyon olmakta. Bunu Soros, sterlini kafaüstü çakarak göstermişti.
Çin’in kur oynatmaları, bildiğimiz devletin kuru belirlemesi:
“Sabit döviz kuru, bir ülke tarafından uygulanan bir rejimdir; devlet veya merkez bankası, resmi döviz kurunu başka bir ülkenin para birimine veya altın fiyatına bağlar. Ulusal para biriminin değerinin parasal otorite tarafından bir yabancı para birimine veya bir döviz sepetine sabitlendiği döviz kuru rejimidir. Sabit döviz kuru sisteminin amacı, para biriminin değerini dar bantta tutmaktır.”
Türkiye de 1983’e kadar bölleydi. Çin, devlet kapitalizmini uyguladığı için, hem devletçi, hem kapitalist gibi davranabiliyor ama belli sınırlar içinde.
Yani sabit kur rejimi, kur manipülasyonudur. Bir.
Arbitraj var:
Arbitraj, uluslararası piyasalarda Soros’un yaptığı ‘forward’ alımdan farklı. Arbitraj, aynı anda geçerli ama birbirinden az farklı djviz birimlerini alıp satarak para kazanmak demek.
Arbitraj, kur manipülasyonu değildir ama kur manipülasyonu gibi para kazandırır. İki.
2007-2009 krizi ertesinde, ABD’nin piyasaya 5-7 trilyon dolar sürmesi, avroya karşı bir kur manipülasyonuydu. Üç.
“ABD Merkez Bankası, AB Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın küresel krizle mücadele için uyguladıkları bol para politikaları, 3 bankanın bilançosunu 13 trilyon dolara çıkardı. Bankalar, özellikle son 9 yılda bastıkları 9 trilyon doları geri çekmenin yollarını arıyor.”
Yani ‘monetary easing’, kur manipülasyonu olmuş oluyor, fiilen, fikren değil. Dört.
Rickaard, ABD merkez bankası FED üzerinden, devletlerin ve onların merkez bankalarının ekonominin temel oyun kurallarını bozup, varlıklarının 5-10 katı kadar borçlanmış olduklarını kayıtlar. Ama daha 2010-2015 gibi: Su testisi kırılmadan önce yani.
Şimdi gelelim Çin’e:
Çin bu kur savaşını sürdürebilir mi?
25-30 yıldır sürdürmüş. Pekala daha da sürdürebilir ama bunun kendisine ve başkalarına maliyeti sürdürülemez ve geri döndürülemez olabilir. Yani, Dünya ekonomisi toptan çökebilir.
İşte, burası zurnanın zırt dediği yer:
1975-1980 gibi, Dünya ekonomisi yine tüketimin ve büyümenin sınırına gelmişken, G-7 ülkeleri G-20’nin G-7 dışındaki bölümünü oyuna katarak, 40 yıllık bir ekonomik büyüme dönemi yarattı.
2020-2060 için de, yeni 10-15 ülke-oyuncu bularak aynı oyunu sürdürmek niyetindeler. Bu oyunculardan biri Vietnam. Oradaki asgari ücret ayda 25 (yazıyla yirmi beş) dolar.
Ancak, bu düşük ücrete karşın, Iphoe oradaki işçilerini işten çıkararak, robot üretimine geçti.
İşte, bizce kapitalizmin fay çizgisi bu:
Birinci ve İkinci Sanayileşme fay hattı ve aradaki geçiş köprüleri.
Şerh 1: Robot kullanımı, yüksek teknoloji demek değil, robot denilen şey, 1970’de de vardı. Robot, sıfır harici masraflı ve sonsuz saat mesai kapasiteli işgücü demek. Birinci Sanayileşme’nin tarım makinaları gibi.
Şerh 2: Bu Vietnam’da böyle oldu. Çok yakında, AB’deki ve ABD’deki 350 milyon göçmenlik ucuz işgücü içinde böyle olacak. Robotlar daha ucuza gelecek.
Yani kur savaşları, zahiri bir savaş. Asıl savaş, bildiğimiz Neolitik Devrim türü bir teknolojik devrim üzerinden işliyor, işleyecek.
Biz, ekonomi tarihi bilgimiz üzerinden yazarak, her ikisinin de işleyeceğini düşünüyoruz.
Yani, hem kur savaşları sürecek, hem robotlaşma sürecek.
Göçmenleşmenin ve G40’ı global ekonomiye dahil etmenin ise, mümkün olamayacağı kanısındayız ve savındayız.
Çin’in ve geri kalan Doğu Asya’nın globalizme imanı bunu değiştiremeyecek.
Çünkü, artık global ekonomi yönetilemiyor, çünkü oyunun kuralların oyunun hegemonları bozdu, artı siyasi çöküş (yokkutuplu Dünya) ve askeri çöküş (3. Dünya Savaşçıkları dizisi) de koşut olarak sürmekte.
(7 Ağustos 2019)

Hiç yorum yok: