Perşembe, Ağustos 01, 2019

'Türkiye'nin Irak Kürdistanı operasyonuna İran da katıldı' iddiası


Taştekin ve Selcen metinleri üzerinden, Ortadoğu’daki savaş dalgalarının, görünen dışında başka parçaları olduğunu kezlerce vurguladık.
Bu haber, o parçalardan biri:
“Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yürüttüğü operasyonlara İran’ın da destek verdiği, planın amacına ulaşması halinde İran’ın da Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) güçlerine yöneleceği iddia edildi.”
Burada sorun, hem tarafların öncelik sıralarının farklılığı ve bu önceliklerin pek de açıkseçik ortaya konulmamışlığı.
Örneğin Türkiye, savaşı daha çok iç politika nedenleriyle istiyor. Hoş, İran ve Barzaniler de öyle.
Buradaki tuhaf durum şu:
İran ve Türkiye yakın vadede savaş riski taşıyor. ABD, İran’a saldırınca, Türkiye’nin İran tarafını tutması çok zor. Ki zaten ABD, Türkiye’yi konunun taşeronu olarak düşünüyor: Türkiye’ye karşı toleranslı tutumu, başka türlü açıklanamaz.
Bu durumda, bizim ‘japon kale orji’ dediğimiz durum oluşuyor. Şerh: Bu, aşiretlerarası savaştan farklı bir şey.
Buradaki en önemli nokta; Türkiye’nin de, İran’ın da, Kuzey Irak’ın da haritada silinme riski taşıması. Çünkü, Barnett tarzı ABD dış politika yaklaşımı, ABD asimilasyonuna tam uyamayan tüm ülkelerin haritadan silinmesine yönelik bir eğilim taşıyor: Trump’ın arzusuyla, Google’ın Huawei’ı bir günde haritadan silebileceğinin ortaya çıkması gibi (burada devletleri ve ÇÜŞ’leri aynı hegemonya kategorisine koymuş oluyoruz).
Buradan çıkan sonuç, PJAK veya Talabani üzerinden, İran’ın da Kürt sorununu sıfırlama eğiliminde olduğunu görmüş olduk.
Oysa, 3. Dünya Savaşçıkları yaklaşımı, bu türden sıfırlamaları içermiyor. Çünkü eğer parçalar sıfırlanırsa, bütün de sıfırlanabilir olur ve bu yeni-acaip savaş tipinin sürmesini, ondan zarar gören taraflar dahil herkes istiyor.
Bunların toplamında ise, Kuzey Irak’ın temizlenmesi eğilimi ve Barzaniler’in buna gözyumması durumu çıkarsanabiliyor. Ancak Iraklı Araplar, Barzaniler’in bağımsız statüsünü reddediyorlar, bunun da hesaba katılması gerekli.
Bu durumda ise, çok acaip bir çıkarsama geliyor:
İran ve Türkiye, Kuzey Suriye’de işbirliği yapar.
Bizce, bu son edimlerin en mantıklı sonucu bu ama bölgede mantıklılık en son görülecek şeylerden biri, bunu da not etmiş olalım.
(1 Ağustos 2019)

Hiç yorum yok: