Cumartesi, Ekim 26, 2019

Einstein Alan Kuramı Anlamını Değiştirdi mi?


Kuramlar zaman içinde konumlarını ve anlamlarını değiştirirler.
Feynman, Einstein’ı Newton monte etti örneğin. Oysa başta herkes. Einstein’ın Newton Fiziği’ne karşı olduğunu kabul etmişti.
Şimdi daha da ileri gidilmiş:
Weinberg şöyle demiş:
“General Relativity is widely (though not universally regarded as another effective field theory, useful only for distances much larger than about 10 (to the -33rd) centimeters, and particle energies much less than an energy equivalent to the mass of 10 (to the 19th) protons. No one today would (or at least no one should) take seriously any consequence of General Relativity for shorter distances or larger energies.”
Özeti:
“Genel Görelik, 10 üzeri eksi 33 santimetreden büyük uzaklıklarda ve 10 üzeri 19 protonun kütlesinden düşük enerjili parçacıklarda geçerlidir.”
+
Artı:
“… that the equations were assumed by Einstein to involve only rates of change of the fields (first derivatives) and rates of change of rates of change (second derivatives) but not rates of higher order.”
Einstein’ın önerdiği eşitlikler, alanlardaki değişimlerin birinci ve ikinci tüevleri için geçerlidir, daha yüksek türevler için değil.
+
Burada önemli olan şey şu:
Tıpkı Newton’un denklemleri gibi, Einstein’ın denklemleri de, mutlak değil, yazıldıkları anda ve en baştan beri sınırlı sonlu alanlar için geçerlidir.
Biz bunu, Planck’ın kendi denklemlerinin parçanın bütünden büyük olabileceğini ayırsaması ama bunu inkar etmesi gibi, enistein’ın da Tanrı’nın zar atmadğını söylediği an, aslında onun denklemlerinin böşle bir şey öngördüğü biçiminde anlamıştık.
Burada en acı olan şey, Planck’ın olsun, Einstein’ın olsun, kendi denklemleri kabul edilsin diye, gerçekleri tahrif etmişliklerinde.
Einstein, Kaluza’yı harcadı ve kenisini harcamak isteyen Minkowski’yle uzlaşıp, kendi denklemlerinin dejenerasyonuna onay verdi.
Tabii ki bilimci de insan.
Ama bunun kayda geçmesi gerekli.
Yoksa, aradan 100 küsur yıl geçtikten sonra, onların düşünceleri hala tabu kabul ediliyor, oluyor.
Bu da, ışık hızının geçilememesini ve 10-11 boyutun denklemlenememesini yaratıyor, yarattı.
Olay, Erastosthenes’in Dünya’nın yuvarlaklığını kanıtlamasının 1.800 yıl inkarıyla başladı, buralara kadar geldi.
Olsun, hiç olmazsa birileri, Einstein’ın denklemlerinin sınırını saptayabiliyor artık.
(26 Ekim 2019)

Hiç yorum yok: