Çarşamba, Ekim 16, 2019

Savaşı Tartışmak: Ulusal ve Uluslararası: 'Ortadoğu'yu değiştiren an, ani bir sessizlikle geldi'


Alıntı:
“Haberde, Wallace'ın Londra'da düzenlenen NATO parlamenterler asamblesi toplantısı sırasında, "Türkiye, bu ülkede de terör örgütü olarak kabul edilen PKK gibi grupların yarattığı tehditlerle karşı karşıya kalmıştır ve kalmaya da devam etmektedir. Bu nedenle, kendisini savunmak için, bazen yapmak zorunda kaldığı şeyi yapması gerekir" dediği belirtiliyor ve toplantıda yaşananlara dair şunlar anlatılıyor:
"Bu sözler üzerine Wallace'a, Alman bir milletvekili sorular yöneltmeye başladı. Bu milletvekilinin, Savunma Bakanı'nın Türkiye'nin operasyonunun Birleşmiş Milletler Şartı'nın meşru müdafaayla ilgili düzenlemeleri kapsamında olduğuna gerçekten inanıp inanmadığını, eğer buna inanıyorsa NATO'nun kolektif savunma ilkesi çerçevesinde askeri destek vermeyi kabul edip etmeyeceğini sorgulaması takdir topladı.
"Wallace bu soruya, 'Bu, bu şekilde gelişmesini istemediğimiz bir durum ancak artık ortaya çıkan durum bu. Biz de bu süreçte insan haklarının korunduğundan emin olmaya çalışıyoruz' yanıtını verdi."
Gazete, Wallace'ın sözlerinin "hükümetin geri kalan üyelerinden farklılık gösteren bir görüşü" dile getirdiğini vurguluyor.”
tamam, İngiltere Brexit ertesinde darma duman bir noktaya geldi ama savaştaki tüm hegemonlar da öyle.
Ne ABD, ne Rusya, 7 gün içinde tutarlı tek bir açıklama yapamadı. Ne de bir planları olduğunu sergileyebildiler.
Burada bazı gerçekler var:
Artık, hem TC için, hem de onun muhataplaır için, NATo, AB ve ABD politik odakları değişiyor. Bunlar artık birbirleriyle çelişiyorlar. Yani, düşünce birliği içinde olmayan, yalnızca İngiltere hükümeti değil.
Ve bu, açıkça ifade edilmiyor. Hiç. Sonuçta durum, daha da komik ve zavallı oluyor.
Türkiye oraya zorunlu iskan proesi için girdi.
Suriye artık, Türkiye kabul etse bile, bütün-tek bir ülke olamaz. Bakınız 1991-2019 Irak.
O zaman ne olacak?
2005’ten sonra ABD’nin Irak’ta yaptığını, 2020’den sonra Rusya Suriye’de yapacak.
Havaya bakacak ve olup biteni görmezden gelecek.
Ne ABD, ne de Rusya kabilelerle savaşamaz. Bunu, Afganistan’da 40 yıldır görüyoruz.
O zaman ne olacak?
YPG 20 yıldır, Samandağ olayları 40 yıldır var. Yine olacak yani. TC, yine Suriye’ye girecek yani.
Çünkü, uluslararası hukuk kuralları öyle kurulmuş. Irak’a 30 yılda 30 kez girdik, izinli ve izinsiz. Aynısı, Suriye’de de olacak.
Dememiz şu:
Bu savaş, hiçbir yerden gelip hiçbir yere gitmiyor ama yine de, şu ya da bu biçimde uzun sürecek.
Ve bu, 80 veya 100 yıl savaşlarından farklı olacak. Kuzey Kıbrıs’ın 45 yıllık hal-i pür melali gibi olacak. 100 yıl savaşçıkları, 3. Dünya Savaşçıkları gibi…
Hegemonlar, bu tümüyle zararlarına olacak olsa da, bunu engellemek için hiçbirşey yapamıyorlar, çünkü durumu algılayamıyorlar.
(16 Ekim 2019)

Hiç yorum yok: