Çarşamba, Mayıs 02, 2018

2. Yeni, Sözcük Oyunları, Graffiti, Ot / Kafa, Feneon, Twitteratür


Olay; 20. Yüzyıl başındaki ‘1.-18. Louis’ / ‘1.-6. Mehmed’ türü sözcük oyunları değil. Onlar da sözcük oyunları ama ayrı bir dalcık o çizgi.
Olay, 2. Yeni’deki ‘en hızlı kirlenen renk beyaz’ türü sözcük oyunları. Altı boş ama görünürde derin anlamlı sözcük oyunları.
Bunun yanısıra artı, sözcükleri noktalama imleriyle bölüp anlamlarını çoğaltma dalgacığı da vardı ama o tutmadı nedense.
Bu sözcük oyunları tanımındaki doğrusal programlama sınır çizgilerine:
Feneon’un 3 satırlık öykücüklerinin (180 karakter) yaklaştığı kadar, Hemingway’in 6 sözcüklük (maksimum 50 karakter) öykücükleri ile bile, twitteratür ile bile (eskiden 140, şimdi 280 karakter) yaklaşılamadı, graffitiler ile belki teğetlendi.
Feneon öykücükleri öz-töz anlambirimleri içeriyor: Öykü başlıyor ve bitiyor bile. Onun öykücükleri, Adnan Veli ile Sait Faik tipi mahkeme haberinin / öyküsünün usaresinin usaresi, hulasasının hulasası doğrultusunda gelişti.
2. Yeni bunlarla ilgilenmedi bile. Gerçekle ilgilenmedi bile yani. Böyle olunca, geriye / beriye abidik gubidik anlam saçmalıkları kaldı 2. Yeni’nin yaptıkları olarak.
Ot / Kafa çizgisi, bunu Metin Üstündağ 1988 olarak, cümleden / paragraftan (yine 3 satır sayılabilir) aldı, 20 yılda metin ve yazar demetlerine dönüştürdü, şu anki moment o. Yeni Gelen dergisi de, bu formülü, reçeteyi, tarifi, denklemi Mart 2018 sayısında tulumladı bir güzel.
Biz bunları 2. Yeni edebiyat çizgisine bağladığımızda, estetiko-politik açıdan, 0., 1., 2., 3. liberalizm dalgalarını birbirine bağlamış ve tek bir liberalizm, şeyselleşme, yabancılaşma, yabancılaşmışlığının sözünün bile edilemeyeceği aşamada yabancılaşma aşamaları toplamları olarak, kültürel bir dekadans olarak tanımlamış oluyoruz.
(20 + 30 Nisan 2018)

Hiç yorum yok: