Pazartesi, Mayıs 14, 2018

Global Borsalar, Şişirme, Reel Ekonomi


Şöyle bir haber:
“Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre, 2017 sonunda 85 trilyon 313 milyar 751,7 milyon dolar olan dünya borsalarının değeri, yılın ilk çeyreğinde 83 trilyon 833 milyar 116,3 milyon dolara geriledi. Söz konusu süreçte dünya borsalarının değeri yüzde 1 azalırken, bu da 1 trilyon 480,6 milyar dolarlık erimeye işaret etti.”
Enflasyonun asıl anlamı şişmedir. Borsaların değeri de şişirilmiş değer olmakta:
Yıllık global GSH, 80-85 trilyon dolar arasında. Ekonomide para yılda 2,5-4 kere döner. De sen ona 250 trilyon dolar nakit harcanır.
38 yılda (1908-2018) Dünya nüfusunun yarısı globalleştirilebildi.
Bir şirketin değeri, kabaca 1 yıllık geliridir. Dünya’daki şirketlerin çok az bölümü borsada yer alır. Ülkemiz için sayılar: Haziran 2017’de Türkiye’de 1.351.212 şirket varmış. Borsadaki şirket sayısı ise Ağustos 2017’de 577 imiş. Borsadaki şirketler, illa ki en büyükler değildir, çünkü aile şirketi anlayışı hala geçerlidir. Türkiye’de hala KOBİ anlayışı geçerlidir.
Yani, her koşulda bu şirketlerin değeri, olduğunun 10 katı kadar olarak şişirmedir. Bunun da nedeni, 38 yıldır paranı aşağıdan yukarı doğru zorbalıkla akıtılması ve belki global GSH kadar para ekonomi dışına çıkmıştır (ve off-shore banka türü yerlerde kayıtdışı durumdadır). Bu para da o şirketlerin hisselerini çok yapay olarak şişirmiştir.
Sonra ne olur?
1929’daki gibi borsalar, önce onda bire düşer, sonra kapanır. Sonra 10 yıl ekonomi aynı yerde kalır. Sonra da savaş çıkarılır. Ki bu da, 2007-2017 arasını küçük ölçekli olarak yeniden tanımlamış olmakta.
Tarihte, tek gerçek saklanabilen ekonomik değer olan altının ve/ya gümüşün bile, külçe olarak bile, satın alma gücünün üçte bire düştüğü zamanlar olmuştur. Çünkü, ya üretim çok düşmüştür, ya da İspanyol gümüşü gibi, piyasaya çok fazla değerli metal sürülmüştür.
Devamında da kağıt paranın kullanımdan çıktığı, Osmanlı’nın bilet paraları veya ABD’nin tahta on sentleri gibi paramsıların devreye girdiği, takas ekonomisine geri dönüldüğü dönemler bolca mevcut. Yakın zamanda Yunanistan’da bu dediklerimiz aynen yaşandı.
Bundan sonrası da var: Yamyamlık. 1. Dünya Savaşı sırasında Erzurum’da bir kasap bebek eti satmış, bu da kayıtlı.
Yani birileri, çarşıdaki borsaya giderken, evdeki kendi bedeninin etinden oldu çoktan.
Bakınız ‘Spartacus’ dizisi 1. sezon final bölümü.
Tarih, ondan ders almayanlar tarafından tekerrür ettirilir.
 (13 Mayıs 2018)

Hiç yorum yok: