Salı, Mayıs 01, 2018

Diyalektik: Yeniden Tanım


A tez, B antitez olsun.
A n veya N sayıda öğeli olabilir (yani az veya çok sayıda), B de öyle. Bu durumda, A ve B için 4 durum tanımlı olabilir; n-n, n-N, N-n, N-N.
Arakesitleme ise, bu durumların tümü için, % 0-50 ve % 50-100 olabilir. Eder 8 durum. Örneklersek: % 1 arakesitlilik durumunda, karşıtlıkların pek bir önemi olamıyor. Dekadans veya uzaktan etkileşim için, bu durumlar daha uygun önkoşullar olur.
A ve B, birbirinden 0, az, orta, çok uzakta olabilir.
Başka bir açıdan bakılırsa:
Karşılaşma olabilir veya olmayabilir. Çelişme olabilir veya olmayabilir. Çatışma olabilir veya olmayabilir. Sentez olabilir veya olmayabilir.
Dinamiklik açısından bakılınca:
A ve B öğeleri, 0 veya % 100 hızla eklenip çıkarılıyor olabilir. Ya da bunu uzun dönemli bir sentez süreci gibi de düşünebiliriz: Sonuçta Marx, devrimin gerçekleşmesi için, 1848-1871 için devrim oldu-olacak demediğine göre, 1871 sonrası için en azından 100 yıl vade düşünmüştü ama çocuğun adını koymamıştı, çünkü hemen hiçbir devrimci 100 küsur yıl sonraki devrimi bilerek, onun için uğraşmazdı, halada çoğu uğraşmaz, çünkü 21. Yüzyıl’da bir davanın peşine bir yaşam boyu takılacak bir idealizm pek geçerli değil.
Metamorfozluluk açısından bakılınca:
Devrim / sentez süreci dışında A’nın ve B’nin altöğeleri, kendi içlerinde başkalaşım yaşıyor olabilirler. Bu, bir tür dış-bireşim veya öte-başkalaşmış-bireşim sayılabilir.
Başka bir açıdan bakılınca:
A’nın B yerine geçmesi veya B’nin A yerine geçmesi, bakışımsız olarak mümkün. Bu da 3 durum demek: 1’inde, A, B yerine geçerken; B, A yerine geçmeyebilir.
Başka bir açıdan bakılınca:
Epsilon veya tam-1 öğe olarak, süreçte bir dış öğe daha var olabilir. Bu C; katalizör olabilir, mikro veya makro olabilir, triyalektik yaratabilir, vd… Bu triyalektik, 3 öğeli diyalektikler değildir. C, A ve B’nin tezliğinin ve antitezliğinin tanımlı olduğu parametreler üzerinden değil, başka bir veya birden çok parametre üzerinden reaksiyona / etkileşime girer.
Çıkış: Görüldüğü üzere diyalektikler birden çok parametre üzerinden tanımlanabiliyor. Tüm bunların derlenip tam sınıflandırılması ve haritalanması mümkün mü henüz bilmiyorum. Örneğin, neden-sonuç ilintilerinin bir bölümünü gerçek yaşamdan örnekleyemedim hala, bu konuya ilk girdiğim 1986’dan beridirki 32 yıldır yani.
(24 Nisan 2018)

Hiç yorum yok: