Cumartesi, Haziran 18, 2016

FB Yapay Zeka, Felsefe, Vs Poliloğu

X1 Nazik Robotlar felsefe yapar mı?
+
X2 Göründüğünden de derin bir konu. Bir roman denemem var. Orada bu konu da yer alacak. 'Deep neural network / deep learning' gibi teknolojiler, sanatsal yaratımda olduğu gibi felsefi düşüncede de bizi şaşırtan şeyler üretebilir. Bunun yakın gelecekte olması kaçınılmaz hatta. Ama şahsi görüşüm, gerçek bir düşünür olabilmek için bir varlığın kendi benliğinin derinliklerini keşfedebilmesi (yani bir benliği ve onun da dışına taşan bir derinliği olması) gerekir. Yani benim yapay filozof kriterim, Delphi tapınağının kapısında yazan "kendini bil" sözünü uygulama yetisi. Yoksa o, neden bahsettiğini bilmeyen bir hesap makinesidir...
+
Reha Ulku X2 Felsefe kendinden aşkın ve metafiziktir. Çünkü felsefe, bildiğimiz sıradan sözdili'nden üretilen meta-dildir tanım olarak, Aristo Mantığı gibi, Lao Tzu felsefesi gibi. Dolayısıyla şu saptaman baştan geçersiz: Gerçek bir düşünür olabilmek için bir varlığın kendi benliğinin derinliklerini keşfedebilmesi (yani bir benliği ve onun da dışına taşan bir derinliği olması) gerekir. Felsefe varlık olmayan ve/ya töz ile uğraşır. Ötekisi antropomorfizmdir ve felsefeye değil de, antropolojik sosyolojiye girer.
Reha Ulku Ayrıca: Ontoloji, insan varlığı değildir, varlık olarak varlık veya mutlak varlık'tır ki bu da büyük bir teknik hata ile, Aristo üzerinden, ilk nedene ve tek tanrıya vardı.

(14 Haziran 2016)

Hiç yorum yok: