Çarşamba, Aralık 18, 2019

Böbrek Nakli, Takas, Ekonomi, Deontoloji, Bürokrasi


“Roth'un yöntemi 'böbrek takası' fikrine dayanıyor. Yani bir bağışçının böbreği, bir diğer bağışçının böbreğiyle takas ediliyor, böylece bağışlanan her böbrek, uygun düşeceği bir hasta bulabiliyor.
Böbrek satışı dünya genelinde İran hariç, bütün ülkelerde yasak. Hükümetler insanların organlarını satarak para kazanmalarını yasallaştırmak istemiyorlar.
Profesör Roth, "Böbrek piyasası öyle bir pazar ki dünyanın hemen hemen hiçbir yerinde, fiyatların herhangi bir rol oynamasına izin verilmez," diyor. Kendisinin yöntemi sayesinde oluşan pazarın nasıl bir etkisi olduğunu sorduğumuzda, Roth, bu sayede ABD'de her yıl yaklaşık bin kişiye uygun böbrek bulunabildiğini söylüyor.”
Bu adama Nobel ekonomi ödülü vermişler.
Konu hassas.
Yasadışı organ satışı global olarak büyük bir pazar çünkü.
Ancak, onunkisi de pek makul bir çözüm değil gibi.
Sonuçta bir pazar, bir pazardır ve ekonomisi vardır. Ticaretin ahlakı yoktur, savaşın ve siyasetin de. Olduğu veya olması gerektiği önesürülür ama yoktur.
O nedele onunkisi, minareyi çalının kılfına uydurması gibi duruyor.
Böbrek takası Almanya’da yasakmış.
“Roth, "Bürokratik yasa ve düzenlemelerin, yeni gelişmeler ışığında zaman zaman her pazarda yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yasalar modernize edilmeli ve mevcut şartlara adaptasyonları sağlanmalı," diye konuşuyor.”
Takas Almanya’da serbest olsun istiyor yani.
+
Yazının sonunda bir dipnot:
“Bu yazının içeriği BBC ve Nobel Media AB ortaklığında üretilmiştir.2
Yapay bir metin yani.
Kıllanalım mı yani?
(18 Aralık 2019)

Hiç yorum yok: