Pazar, Aralık 22, 2019

Estetiko-Politik: Apoclayptica, Mayhem, Kafka, Metamorfoz, Böcekleşme


Mayhem’in özü, eski İngilizce’de bir insanın organlarını kesmekmiş. Başlangıç kullanımında, suçluların / lümpenlerin bunları birbirine yapmaları kastedilirken, sonradan hukuğun ceza olarak suçlulara bunu yapması da (hırsızın elinin kesilmesi gibi) anlam kapsamına alınmış.
Her 2 yönde de metamorfoz, bir tür organ eksilmesi ve aynı zamanda organ eklenmesidir (Kafka, bunu gözardı etmiş veya gözden kaçırmış. *). Larva, kelebek olduğunda başka bir form olur. Ana fark, kanatlardır. Eksilen ise, larvanın yumuşaklığı ve yürüyebilirliğidir.
Apocalyptica, 2020 albümünde Mayhem adını içeren bir parça yapmış.
Oradaki Mayhem, hem müzik olarak, hem de görüntü olarak, dolayısıyla praksiste klip olarak, her ikisini de akla getiriyor. Görsel olarak da bol böcek var. Farklı organlara, avantajlara ve dezavantajlara sahip olan böcek-ler.
Estetiko-politik olarak burada kastedilen, eski çağın acılı bir biçimde ölmesi, yenisinin ise daha da acılı bir biçimde doğmasıdır.
Sonuçta Avrupa için, Fin de Siecle’dan sonra, 2 dünya savaşı ve 2 dünya devrimi geldi.
Ancak o zamanlar, gelecekbilim ve Dünya Sistemi, epistemik olarak yoktu.
Bunlarla şu anda, 3. Dünya Savaşı’nın gelemeyeceğini görüyoruz. Ancak, 3. Dünya Savaşçıkları’nın, başta o savaşçıkları çıkaranlara, herkese çok daha fazla zarar verdiğini de son 20 yılda gördük çoktan.
Buradan şuraya geliyoruz:
Tarihte ilk kez bir çöküş dönemini içeriden, naklen ve bilinç ile kaydediyoruz.
Bundan önce, tarihsel bir olayın ancak 50 yıl sonra kayıt-yoruma tabi tutulabileceği savı vardı. O geçersizleşti.
2000-2020 arasındaki gözlemlerimizle izlediğimiz bu çöküş döneminin, eski dönemi acıyla silmesi ve yeni dönemi çok acıyla ama az doğumla getirmesi gibi bir süreçle yaşattığını izledik.
Ancak bu, zaten tanım gereği böyle olmak zorunda: Eski acılar miras kalır.
Çünkü:
Tarihteki küçük sikluslar büyük sikluslara artık yıl / faz kayması bırakırken, büyük sikluslar da küçük sikluslara artık yıl / faz kayması bırakıyor.
Dolayısıyla, eski dönemin ve yeni dönemin acılarının içiçeliği bu nedenle.
Dünya üzerinde hala toplayıcı-avcı toplumlar var.
Avcı, proto-fedoal, fedomla, sosyoloik, post-sosyolojik toplum / kültür modları içiçe.
Arnavutluk, reel sosyalizmden sonra proto-feodal kan davası kültürel moduna geri döndü örneğin.
Bu durumda Mayhem / Apoclayptica, tüm bunları imliyor olamaz.
Çünkü Apoclayptica’nın müziğinin estetiko-politik kaplamı ve kapsamı sınırları tanımlı. Onlar bu denli öte- / meta- değil.
+
(*) Kafka’nın romanının Almanca özgün adı, İngilizce’de, metamorphosis, transmutation, transfiguration ile karşılanıyor. Kafka’nın İngilizce bilgisi ve bilimsel eğitimi yok. Son ikisini bilmiyordu herhalde. Mutasyon da bugünkü anlamıyla kullanılıyor olamaz o zamanda.
Transfiguration, bugün bile biyologların ve edebiyatçıların göremediği biçimde, form ve organ kayışı demek. Yani, larvanın kelebek olurken, hem biçiminin değişmesi, hem organ kazanması, hem de kaybetmesi demek.
Bu konunun yeniden yazılması gerekli.
(22 Aralık 2019)

Hiç yorum yok: