Cumartesi, Aralık 07, 2019

İngiliz liderler canlı yayında yanıtladı: Kapitalizm mi, sosyalizm mi?


Neydi?
Sosyalizm ölmüştü.
Daha 30 yıl olmadı ama maaşallah zombi gibi dolanıyor ortalıklarda yeniden.
Özgürlük bu olabilir, bu soruyu sormak, sorabilmek yani.
+
“Seyirciden gelen "Kapitalizm mi, sosyalizm mi?" sorusunu Corbyn "Sosyalist politikalar, bu ülkedeki en yoksulların hayat kalitesini yükseltmiştir" diye yanıtladı. Johnson ise, "Muhafazakar siyaset anlayışı, yoksullar için tek yol" dedi.”
Muhafazakar siyaset anlayışı, son 40 yılda Dünya’yı alabildiğine yoksullaştırdı. Ancak bir siyasetçi kalkıp tersini önesürebiliyor. O siyasetçi ama oyveren seçmen ne peki? Ön yoklamalar Muhafazakar Parti’nin önde olduğunu gösteriyormuş.
Hesapça SSCB çökeli 30 yıl oldu ama ondan ayrılan ülkelerde bile, ondan kalan sağlık ve eğitim altyapısı hala işliyor.
Sosyalizmin sorunu reel sosyalizm olmak kadar, emekçilerin durumunun düzelmesi için zorunlu tek yolun sosyalizm olmayabileceğini inkarı oldu.
Yani karşıtlar, kimi zamanda ve yerde aynı menzile varabiliyor.
+
“Adaylara, seçmenlerden gelen “Yoksulların hayat kalitesini arttırmada sosyalizmin mi yoksa kapitalizmin mi daha iyi bir geçmişi olduğu” sorusu da soruldu. Corbyn bu soruya, “Demokratik temellerde uygulanan sosyalist politikalar, bu ülkedeki en yoksullarının hayat kalitesini yükseltmiştir” diye yanıt verdi.”
250 yıllık kapitalizme bakınca, yoksulların hayat kalitesini yükseltmek bir yana, epeyini erkenden mezara yolladığı gözlemimiz. Emekllik yok, sağlık sigortası yok, asgari ücret yok, sabit mesai yok.
Bunların tersine dönmesi için de epeyi insan öldü.
Sonra ne oldu?
Kazanılmış haklar bir daha tersine çevrildi.
Yine kapitalizm tarafından.
Yoksulların ortalama yaşam uzunluğunun değişmesinin nedeni, tarihöncesinden beridir insan türünün birincil ölüm nedeni olan salgın hastalıkların aşıyla engellenmesi. O aşıları da kapitalist ilaç tröstleri milyarlarca dolar harcayarak bulmadı. Bazı doktorların bireysel girişimleri buldu.
+
Kapitalizmin kazanmasının nedeni, insanların hırsına hitap etmesi. Kolay yoldan zengin olmak istemeyen yok gibi. Kolay veya zor yoldan zengin olmuşların binde bir olmasına kimse bakmaz ama.
Sosyalizm ise, 100 yıllık geçmişiyle özgürlüğü feci katledebileceğini gösterdi.
Dolayısıyla ikisi de tarihdışı olması gereken momentte ama eski paradigmalar yok olurken, yenileri yaratılamadı henüz.
(7 Aralık 2019)

Hiç yorum yok: