Salı, Nisan 12, 2016

Anarşist Örgütlenme ve Öz-Kritik Organizasyonlar

Eğer temel bilimlerin bilgilerini, insan bilimlerine uygularsak, onları da tam bilim durumuna yükseltgeyebiliriz. Bu, tarih için yaklaşık 100 yılda böyle oldu. Tarih, artık hikaye değil, bilim.
Bu, anarşizmi bilim yapmak için de böyle.
İdeoloji inançtır, toplumbilim bilimdir.
Anarşizmi ideoloji olmaktan, toplumbilim olmaya yükseltgemek gerekli. Bunun için de matematik kullanmak gerekli.
Kaos matematiği ve puslu mantık bize gösterdi ki bazı sistemler kendi kendine form kazanır ve örgütlenir. Bu, insan türü için en az % 51 oranında doğrudur. Yani, kültürel bir genetik veya toplu bilisizlik denilen şeyler geçerlidir.
Öz-kritik organizasyonlar, kendi kendine biçimlenir ama tavla zarındaki altıda birlik oranın, ancak yüz bin atışta belirginleşmesi gibi, 5 bin yıllık tarih ve Dünya Sistemi de, kendi limitlerini ancak geçmiş durumda. Yani tarihteki devlet dahil, tüm toplumsal formların ve organizasyonların yarıdan çoğu ve kimi limit tamamı, olabilirlik sınırlarında olmuş durumda ya da büyük sayılar kuramının geçerliliğiyle.
Devletsizlik ise, 6.500 halkın 6.300’ü için de facto geçerli. O 200 devletin de, 75’i İngiliz, 40’ı Fransız, 40’ı Osmanlı, 20’si İspanyol, 10’u Avusturya-Macaristan, 10’u Rus eski sömürgesi ve ancak bu sayede devlet oldular. İngiltere bugün eski sömürgesi ABD’nin yeni sömürgesi, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı tarihten silindi gitti.
Devlet formu olarak ise, pek pek 5-10 tane var elimizde: Kapitalist / parlementer demokratikimsi, sosyalist, dini (İslami), küçük (devlet sayılmayan devlet), monarşik, proto-feodal (Afrika’nın kabile konfederasyonu devletleri), ada tipi (Pasifik’in –nezya devletleri). Eğitim ve bürokrasi ise, aşağı yukarı hepsinde kabaca aynı: Sanayi toplumu tipi.
Ancak öz-kritik organizasyonlar, tam bir eşkenar üçgen gibi değil de, daha çok Koch Adası veya Koch Atolü gibi, süreksiz formlar sergilerler ve kazanırlar.
Toplum da böyledir, devlet de böyledir, tarih de böyledir. Marjinaller / ayrallar toplumu değiştirir. Tarihteki 100 milyarın yalnızca 100 bin kişisi tüm bilgileri üretir.
Ancak:
Eğer marjinaller isyanı veya değişimi abartırsa, toplum çöker. Kitle, o bilgileri toplu bilisizliğinde taşımazsa, Aristo veya Lao Tzu bilgileri, 2.500 yıl sağ kalamaz, yok olur.
Anarşizm, 150 yıllık bir ideoloji. Bilgi Çağı anarşizmi dışında, klasik meta ekonomisi anarşizmlerinin limit tamamı bu sürede üretildi, sınandı ve yanılındı.
Burada anarşizmin özgürlüğünün, onu yalnızca 1 kuşaklık bir ütopya uygulaması kılma sorunu var.
Hiçbir ebeveyn, çocuklarına kendi ütopyasını, dinini, şusunu busunu dayatma hakkına sahip değil. Yoksa, ‘Mülksüzler’deki gibi, anarşizm bile, bir din-gibi-leştirilebilir: Araç, amaçlaştırılınca böyle olur, marksizmde oldu.
Dolayısıyla, tümel anarşizm soyutlaması yerine şimdilik, kendi biyografimiz dahilinde gerçekleştirilebilir bir tikel anarşizm somutlamasını başarılı olarak tarihe geçirmek ve kaydettirmek önemli. Anarşizmin hiç başarısı yok tarihte çünkü. Önce, şeytanın bacağını kırmak gerek, bunda şeytanın ne kusuru varsa.
Sonra, yapılması 200 yıl alabilecek biçimde, kaos-kozmos / belirginlik-belirsizlik denklemlerinin, dağılımlarının, geometrilerinin kurulması gerekli. Verhulst denkleminin öyle yapılması 100 yıl aldı. Hala, denklemin tüm uygulanabilirlik alanlarını bilmiyoruz.
Rene Thom’un katastrof kuramının yeniden düzenlenmesi gerekli.
Wallerstein’ın Dünya Sistemi’nin 10 parça daha eklemlenmesiyle, globalleştirilmesi / tam-tümelleştirilmesi gerekli.
Bir marjinal kuramı kurulması gerekli ama bunu hangi marjinal yapabilecek o belli değil, çünkü marjinaller, yaşam tanımı olarak, yaşadıklarını doğrudan kendileri pek yazamazlar, deliler gibi.
Evrim-devrim içiçeliği, evrim-mutasyon içiçeliği gibi modellenmeli.
Tüm bunlar için de, bilimin tam bilim kılınması gerekli. Şimdiki bilim, kaos-kozmos denklemelirnin matematiğini yaratacak epistemik aşamada değil. Topolojinin matematiğin yeni dalına yükseltgenmesi gerekli. O da, 200 yıl bile alabilir.
Burada da, bu kadar bilgi üretimi sözkonusuyken, genom projesinde olduğu gibi, konuların dilimlenmesi, işbölümü ve işbirliği gerekli anarşistler arasında.
(Stirner’sel Bireysel)-mikro-oto anarşizm de bende böyle oldu.
Nokta. Es.

(10 Nisan 2016)

Hiç yorum yok: