Cumartesi, Nisan 23, 2016

Cemalettin Taşçı’nın Politik-Epistemik Hataları

Bu metinde irdelenecek metin şu:
O metne yorum yazarken, kendisinin şu konularda bilgi eksikli olduğunu düşündüm:
TC tarihi, neo-liberalizm dalgaları, Dünya'da faşizme ve engizisyona kayış, Kürtler'in 4'lü konumları, savaş ve terör tarihi.
TC tarihi: 1 Cumhuriyet de facto Aralık 2013’te bitirildi. Cumhuriyet söylemleri, ondan sonraki zaman dilimleri için sakil kaçıyor.
Neo-liberalizm dalgaları: 2007’den beridir, 1980 neo-liberalist dalga kilitlendi. O da kendini hep olduğu gibi savaşa kilitledi.
Dünya faşizme ve engizisyona kayış: Neo-Kavimler Göçü AB’ye neredeyse tamamı Müslüman olan ve neredeyse bedavaya çalışan milyonlarca göçmen getirdi. Bu da tepki olarak aşırı sağa kayma yarattı. Uç sağ partiler, Batı AB’de artık % 20 oy alabiliyor. Doğu AB’de ise, eski komünist partiler yeniden yükseliyor.
Kürtler’in 4’lü konumları: Bugün Suriye, Irak, İran ve Türkiye Kürtler’i, 4 başta bölündü (Müslim Öcalan’a boyun eğecek diye bir şey yok ama YPG çok yeni bir oluşum). Önümüzdeki 50 yıl için birleşme ufukta yok.
Savaş ve terör tarihi: 11 Eylül 2001 silahsız savaşı ve terörü yarattı. 2011’den sonra da, en etki yaratacak sivil hedefler yoğun olarak vurulmaya başladı. 2016’da ise ilk kez bir nükleer reaktör hedef alındı ama becerilemedi.
HDP, 10’un üzerindeki ve 30 yıldan uzun bir Kürt parti geleneğinin devamı. TİP Kürtçülük nedeniyle 1971’de kapatıldı, unutmayalım. Yani, kendini bitirmek, politik olarak Kürtler’in bir geleneği. Çünkü, parlamenter demokrasiyi kerhen kullanabileceklerini sanıyorlar. Savşata da hep yeniliyorlar. Kuzgun leşe bölümünde ise, insan haklarından söz eder oluyorlar.
HDP, PKK’nin parçası. PKK olmasa bu kadar oy alamazdı. Haziran 2015’te beyaz Türkler % 5 gibi oy verdi. Kasım 2015’t vermedi. Onlar da o oyları malları sandılar.
Şimdi, bu gerçekler sabit.
Taşçı ne demiş, bir de ona bakalım:
“Demirtaş aday olduğunda, müesses nizam Kürtler için artık eskisi gibi korkutucu değildi. Ama bu defa Kürtler, toplumun ana gövdesi için eskisinden daha korkutucuydu.”
En büyük sorun bu: İkindi vakti cüce gölgesi bir HDP-imajı sözkonusu. Kürtler korktular, hem de ödleri patladı. Toplum ise, cüzdanıyla meşgul hala salakça, canıyla değil.
İlk alıntı için özel not.
Taşçı, ilk parçadan son parçaya sürekli bilgiler dışına dingildiyor. Gerçek-bilgi algısı sorunu var.
“7 Haziran’a böyle gidildi.”
7 Haziran’a Erdoğan’ı ayakta alkışlamış bir Demirtaş ile gidildi. Kimse hala buna tepki vermedi. Bu hatayı çocuk bile yapmaz.
“HDP bu çok kıymetli desteği neden harcadı?
Bence çünkü, HDP bu desteğin kıymetini idrak edemedi.”
Olay, o kadar yumuşak dilegetirilemeze. Popoları kalktı, Demirtaş kendini dev aynasında gördü, denebilir.
 “... önce 28 Şubat ve ardından AKP hoyratlıkları altında ezilmiş, imkânlarını tüketmiş, aşırı yorulmuş memleketin, elindeki son derece kıt imkânlarla imal edebildiği HDP...”
Yahu, 28 Şubat ile HDP’nin ne ilgisi var? Küllüm mafiş bir tez bu. Hizbullah x PKK derdi vardı.
“Bugün gelinen noktada, Kürtler tamamen sahipsiz.”
Tam tersine: 10 tane falan sahipleri olduğu için, iki arada bir derede oldular.
HDP, hiçbir zaman Türkiye’sel veya sol bir parti olmadı.
Tarihi okuyamadı.
Okusaydı da, kullanılıp bir kenara atılacağını göremedi.
Gölgesini görüp, kendini adam sanan cüce oldu.
Çıkış:
Bu iş bitmedi. Çizik plak, daha çok cızırdayacak.

(23 Nisan 2016)

Hiç yorum yok: