Perşembe, Nisan 21, 2016

Google Telif Savaşını Kazandı

Bir haber:
“Google, 2004 yılında taradığı kitapların belli kısımlarını internetteki veri tabanında aranabilir şekilde paylaşıma sokmaya başlamış, Authors Guild de 2005'te şirketi, kitapları yazarlarından izinsiz tarayarak, telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava etmişti.
Ekim 2015'te Yargıtay 2. Daire’si, taranan yaklaşık 4 milyon kitabın kısıtlı bölümlerini internet ortamında paylaşmasının kamu yararını gözettiği gerekçesiyle Google lehine karar vermişti.”
Yorumlar:
Sevindim.
Şirketin yaptığını da, hem sevimsiz, hem ikiyüzlü buldum.
Öncelikle:
Akademik araştırmalarda, bin sözcüğe kadar alıntı hakkı vardır. Ancak, alıntı yapılan eserin uzunluğu dikkate alınmaz nedense. Bin sözcüklük bir eserden bin sözcük alıntı yapmak başka, bir milyon sözcüklük bir eserden bin sözcüklük bir alıntı yapmak başkadır. Kabaca bir oran da belirlenmeli uzun eserler için.
Sonralıkla:
Gelelim ticarete:
Bu şirketler, çeviri ve telif hakkı süresi bitmiş eserleri basıp, parayla satıyorlar utanmadan. Özellikle de ders kitabıysalar bunlar, malı götürüyorlar beleşe.
Bir de şu var:
Eskiden internete kitapların içindekiler bölümü konmazdı, şimdi konuyor, Türkiye’de değil ama. Bu olmadan bir kitabı almanın anlamı yoktu. Ki bu da, telif hakkı geyiği nedeniyle yapılamıyordu.
Ayrıca:
Dünya’nın hiçbir ülkesinde yazarlar, kitaplarından para kazanmazlar, şirketler kazanırlar. Yazar % 10 kazanıyorsa, şirket % 30-40 kazanır ayrıca. Yazar, kitabı yazdığı süre içinde bedavaya yaşıyormuş gibi, şirketin masraf bahanesi vardır hep.
E ne oldu sonuçta?:
Müzik alanında gördüğümüz gibi, eserin bedavaya internete koyan oldu, kendi eserini kendi satan oldu. Eleştirel basımlar dışında, bir yayınevinin bir kitaba kattığı hiçbirşey yoktur. Bu işi de; hayrına, kamu yararına, kültür hizmeti olsun diye değil, kar için yaparlar.
Google kitaplar, Google çeviri, Wikipedia, Youtube, Imdb bilgi yaşamımızı değiştirdi. On binlerce dolarlık hizmet bedavaya verilir oldu. Şirketlerin gözü de o parada zaten.
Mahkemenin kararının tam metnini bilemiyoruz ama dileriz, bundan böyle daha geniş alıntı olanağı sağlanmıştır Google’a...

(17 Nisan 2016)

Hiç yorum yok: