Cuma, Ekim 13, 2017

Korkut Boratav Negasyonu: Marksizmin Negasyonunu Baştan Görememek

Kendisi buyurmuş ki:
“Gelişkin yapay zekâ yöntemleri sayesinde robotların da robot ürettiği bir dünyada, işsizler çalışan işçileri aşarsa; emeğin metalaşması imkânsız olur. Metalaşan emeğin yok olması işçi sınıfının, dolayısıyla kapitalistlerin de yok olmasıdır.”
Cehalet insanı söyletir, de olmuş bu tez.
Öncelikle bu, Marx zamanında da böyle olmuştu ama robotlar değil, başka nedenlerdi: Tüketimin gerekmemesi, tüketimin artmaması, ticaretin aksaması, vd.
Kapitalizm, bu durumlarda sona doğru savaş çıkarır ama:
Zaten bütün sistemler çıkmaza girerse ve /ya kendini çıkmaza sokarsa, savaş çıkarır veya savaşa gider.
Ayrıca:
İşsizlerin çalışanlardan daha çok olması durumu, robotlar veya tüketimsizlik dışında da olabiliyor:
Alt sınıflarda hızlı nüfus artışı (ki bu 1960 sonrası 3. Dünya için çok fazla geçerli bir durum ve neden de genel sağlık koşulları).
Üretim sistemindeki değişmeler işsizliğe neden olabliyor. Bunun için illa ki robotlaşma gerekmiyor veya konu teknoloji söylemi-dışı bir konu. Sana yağı tipi bir meta tereyağı tipi bir metanın yerini alırken, eğer o metayı üreten yüksek sayıda işçi varsa, onlar toptan işsiz kalır. 1960’lardan 2020’lerde Türkiye’de birçok meslek yok oldu, birçoğu başladı ve yok oldu, bazıları da yok olacak.
Not 1: Üretimi sistemi değişimi, her zaman teknolojik değişim nedeniyle olmaz. Kumaş hammaddesi olarak, yünden pamuğa geçiş gibi. Burada, ikisinin de üretiliyor olması ve üretim tipi değişmesi gerekmez, ithalat durumunda da böyle olur.
Not 2: Uzmanlaşma, kapitalizmin doğurduğu bir şey değildir. Zanaatkarlık kentlerden önce bile, göçerlerde de vardı. Uzmanlaşmadaki ve zanaatkarlardaki üretim sistemi ve ana üretimin hammaddesi değişimi o denli izlenmiş bir konu değil.
Not 3: Bir altbölgede, tüketilen metaların ne kadarının ticaretle, artı ne kadarının ithalatla karşılandığı konusu da önemli. Bugün global sayılan Dünya’da ithalat-ihracat toplam üretimin % 10’u demek. İpek Yolu rotalarında ve bazı mallar için bu, her zaman % 10’dan çok oldu. Bu durumda, emekçi konusu ortada olmaz.
Not 3-1: İthalat ve ihracat ve dolayısıyla, egzotik malların tüketimindeki inişler ve çıkışlar, lüks ve gereksinim alanının dışında kalabilmiş ya da başka deyişle giysi, hiçbir zaman temel tüketim maddesi olmasa da (1 kat giysiyle 10 yıl yaşanabilse de), insanlar her zaman tüketimlerinin % 10-20’sini giysiye ayırmışlar. Hem ihracat-ithalat konusu, hem de lüks-gereksinim konusu, arz-talep grafiğindeki kurgusallığı çok açık ortaya koyar: Herhangi bir ekonomik denge olabilir ama bunun ekonomik bir anlamı olmaz.
Ana konuya dönüş ve devam:
Günümüz koşullarında, çalışan x işsiz yerine, çalışan x emekli deniyor ve konmuş. Hesapça, çalışanların ödedikleri primler, eğer emekliler çalışanları geçerse, emeklilik ödemelerini karşılamazmış. Oysa 1 çalışan, 25-30 yıl sabit para ödüyor, artı o paranın yıllık yüzde belli artı / reel faizi var. Yani, ekonomik açıdan ödenen 1 X primi, emekli maaşı olarak ödenmeye başladığında, reel olarak 5-10 X olmuş olması gerekiyor. SSK türü kurumlara, iflas eden ve batan bankaların zararları mal edildi de o kurumlar battı, yoksa onlar devasa ve zengin KİT’ler idi.
Gelelim cümledeki son zurnanı zırt dediği deliğe:
“Metalaşan emeğin yok olması işçi sınıfının, dolayısıyla kapitalistlerin de yok olmasıdır.”
Bunun böyle olması için, ne marksist, ne de kapitalist bir öngörü yok.
İşçi sınıfı, 1960’larda kol emeğinin beyaz yaka hizmet emeğine dönüşmesi ile zaten metamorfozlanmıştı. Boratav filmin oralarında uyuyordu herhalde.
Beyin emeği konusunu, hiçbir marksist ekonomist açımlayamadı. Hiçbir marksist, hiçbir proleter entellektüeli, örneğin Gorki’yi emekçi sayamadı bir türlü. Marksistin de, kapitalistin de salaklığı, üretimi fabrikada vida sıkmak sanmalarında: Şarlo da bir filminde bununla sıkı kafa bulmuştu.
Devam:
“2008 krizi sonrasında Batı ekonomilerinde deflasyon (fiyatlarda gerileme) yaygınlaştı. Düşen fiyatlarla üretimi sürdüren borçlu şirketler zorlanır. Eski krediler zor ödenir; yenilerinden kaçınılır; kriz ortamını aşmak güçleşir.
Bu nedenle Batı merkez bankaları, enflasyonla mücadelede uyguladıkları Friedman formülünü anti-deflasyonist doğrultuda işlettiler; en azından yüzde 2’lik bir enflasyon temposunu hedeflemeye başladılar. Politika faizlerini sıfıra, eksiye indirdiler; finansal piyasalara trilyonlarca likidite pompaladılar.”
Sistemin çözümlenmesi küllüm mafiş. Sağınki de mafiş, solunki de mafiş.
Deflasyon neden oldu?
Tüketim; o zamankini geçip, geleceğinkine girip, o gelecekinkini de geçip bitince, yani durunca, insanlar artık tüketmemeye veya borçtan battıkları için tüketememeye başladılar.
Bunu ev konusunda yaptılar örneğin. Hane başına düşen kişi sayısına yönelik olabilir ev sayısından çok eve doğru üretim zorlandı. Sonra kredi ödeyemeyecek kişiler de ödeyemeyip, evlerini ve herşeylerini yitirdiler.
Bu, abidik gubudik mallar tüketebilecek Suriyeliler’i ölü veya göçmen yapıp, o potansiyel tüketimi sıfırlamak veya eksilemek ile aynı mantık. Bu, çarşıdaki pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak: Çünkü onlar, senin ülkene gelip, ekonomik göçmen olup, ülkeden para çıkartıyorlar dışarıya.
Bu, kapitalizmin değil, ekonomik büyümenin sınırı.
O nedenle, artık ekonomik küçülme gerekli.
Bunun için de, üretim alanları küçülecek.
Bunun için de, on milyonlarca işçi işsiz kalacak.
Sonra, (Çin’deki 30 yıllık tek çocuk politikası gibi) sert doğum kontrolü ve savaş gelecek, geldi bile.
E kimse onlara, bu kadar bol düzüşün, demedi.
Boratav’ın diyemediği bu:
5 milyarlık 2.-N. Dünya’da 1-2 milyar fazla nüfus var. Bunun 350 milyonu 1. Dünya’da göçmen.
Geri kalanının var olması veya yaşaması için herhangi bir neden yok. Onları besleyecek gıda yok. Onlar için gıdayı bu Dünya gezegeni üretemez, üretemiyor da. Bu insanlar vasıfsız, bu insanlar kültürsüz, bu insanlar geçmişin tüketiciliğiyle Pavlov köpeği.
Sonra, Verhulst denklemi parametreleri kendi kendilerini azaltıyor. Dünya nüfusu, 2100 gibi 10 milyarda gibi duracak.
2150’ye kadar da, emekçi, 3. Dünya, şu bu fazlalığı sorunu sürecek.
Dünya’nın hiçbir ekonomik gücü, onların tamamına iş alanı açamaz.
Bunları da, başka ekonomistler de çoktan yazdı ama Boratav işine gelmeyen metinlere karşı ümmi takılıyor gibi.
Dipnot:
3. Dünya’nın ucuz emeği, 1. Dünya’nın azalan nüfusundaki üniversite mezunu vasıflı müstakbel çalışana bile iş bırakmadı son 5-7 yıldır. Onlar da, ülkelerini terkediyorlar: Yeni Orta Çağ’ın dolaylı göstergelerinden biri de bu.

(13 Ekim 2017)

Hiç yorum yok: