Pazartesi, Ekim 30, 2017

NEK: Yaşamın İç Düzen Geçersizliği

‘İç düzen geçersizliği’ yerine, ‘entropisi’, ‘mantığı’ da denebilirdi.
Yaşamın tek bir iç düzeni olmadı. Bunları, temel kuantum kimyası kuralları belirledi ama.
Atmosferin evrimi üzerinden izlersek, metanlı ve amonyaklı atmosfer, 2 şekerli hidrokarbonlu ve 22 amino asitli proteinli temel yapıyı edilgin olarak zorunlu kıldı. Keza bir yerlerdeki raslantısal fosfor bolluğu da, taa zorunlu DNA’ya vardı.
Virüs ve bakteri evrimi aynı anda / koşut olurken, bunun temelde yalnızca su çeken ve/ya su iten proteinli, hidrokarbonlu, karışık hücre zarı yapısı ayrımından ileri gelrdiği hala gözden kaçabiliyor.45-50 kerelik çohücrelilik evriminin, bugünkü canlı tiplerindeki sınıflılık ve sınıflandırılamazlık mantıksal-topolojisi hala çalışılmadı.
2 temel ama 500’ün üzerinde genel amino asit varlığınının verdiği tüm olanaklar bilinmiyor. Tıpkı, Aristo mantık tasım kurallarının tüm permütasyon olanaklarını giderek % 0 olasılığa ve dar bir alana sıkıştırması gibi, bu oran da tüm geneşliğine karşın proteni oluşumunu var olan 500 bine sıkıştırmış bir biçimde. Buradaki biyo-topoloji ve biyo-mantık süreçleri hala çalışılmadı.
En makro düzeydeki, temel taksonominin iç mantığı ise ana hatlarıyla bilinse de, memelilerin kademeli öne çıkmasının iç mantığı tam düzenlenmiş değil. Ve son 165 milyon yıldır neden hala böyle bir yeni küme oluşmadığı da bilinmiyor. (Aslında dinozorların yok oluşu, 65 milyon yıl önce makro-türsel bir boşluk oluşturdu ve memeliler bunu bilmem kaçıncı kezki evrimleriyle doldurdular.)
Makro yok oluşlar, insana atfedilen son 6. büyük yok oluş üzerinden bunu düzenleyecek bir iç devimsele sahip mi?
Ötekiler, kuralları öğrenme, bu çıkarsama yapma alanı.
Nokta. Es.

(30 Ekim 2017)

Hiç yorum yok: