Salı, Ağustos 01, 2017

İnsan Türü 1 Yıllık Kaynağını 7 Ayda Tüketti

Habere ön düzeltme: Haber 2 Ağustos diyor, o da 7 ay + 1 gün eder. Bir de, alıntıdaki virgüller bana ait.
“İlk kez 1971 yılında insanlar, gelecek yılın kaynaklarını tüketmeye başladı. Yine de tablo, günümüzden epey iyiydi, çünkü tarih 21 Aralık'tı.”
National Geographic bu tarihi, 2010 olarak vermişti zamanında.
Gelelim kaynaklar konusuna:
Tatlı su konusu öyle değil: Çünkü yağmurların çoğu, denizin üzerine yağıyor ve Yeryüzü’nün alanının dörtte üçü deniz. Bunu toplamanın yolu bulunur.
Yiyecek için biraz daha farklı: Bu yıl açlıktan ölecek insan sayısı, Dünya nüfusunun on binde veya yüz binde biri olabilir. Ya da diğer bir deyişle: Şimdilik, insan türünün gıda üretimi, pek pek perhizle atlatılacak biçimde, insan türüne yetiyor. Ancak, tarihte kayıtlı kuraklık veya kıtlık durumlarında bu oran çok çok yükselir.
“Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) ortak yayınladığı raporda, yılın ilk yedi ayında ormanlar ve okyanusların emeceğinden daha fazla karbon salınımı yapıldığı ve çok fazla balık tutulduğu, çok ağaç kesildiği ve çok tatlı su tüketildiği aktarıldı.”
Bu karbon salınımı ve global ısınma konusu; hem G-7’cilerin, hem çevrecilerin ele aldığı gibi değil gerçekte aslında. Bir: Global yeni buz çağı tehlikesi de var. İki: Fosil yakıt tüketimi nedeniyle, o karbonlar bir zamanlar zaten canlılardı. Üç: Kabuklu deniz canlılarının bir dönem yaptığı süreçte, canlılardaki karbonun çok önemli bir bölümü, önce kabuğa, sonra magmaya gitti: Diğer bir deyişle, bugünkü biyosfer global kütlesi, bir zamanlar 10-100 katı idi. Dört: Karbon salınımı, insan türüne ve belli canlılara onları yok edecek denli zarar veriyor ama yine de o karbon canlılara dönüyor. Beş: 1900’deki atmosfersel karbon oranının yarısında veya daha aşağısında fotosentez durur. Altı: İnsan türünün yaratmakta olduğu önesürülen, altıncı kitlesel yok oluştan önce, insanların var olmadığı 5 kitlesel yok oluş daha vardı ve bunun ilkini yine canlılar, fotosentezle atmosfere çok fazla oksijen salarak, yani fotosentezle yapmıştı aşa şu an kimse, fotosentez olmasın veya zararlı, demiyor. Yedi: Eğer maden paslarındaki oksijeni ve yine kayaçlardaki karbonu atmosfere geri döndürebilirsek, bugünkünün 1 milyon katı kütlede canlı olabilir. Sekiz: Çok uzak geçmişte canlılık varken bile, atmosferin % 70’i karbon dioksitti, bu da doğal ve dengeli durumdu. Dokuz: Dolayısıyla, antropomorfizme ve hümanizme gerek yok: İnsan türü kendini yok ederse eder ve bunu çoktan hak etti.

(27 Temmuz 2017)

Hiç yorum yok: