Pazartesi, Ağustos 21, 2017

Türkçe Dikte Programı

Sonunda (Google’ınkinden ayrı olarak) yapılmış:
“CTD System A.Ş Ar-Ge Müdürü Çetin Çetintürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk araştırmacıları ve girişimcilerinden oluşan şirketlerinin, konuşma tanıma sistemleri üzerine 8 yıldır yürüttüğü çalışmalar sonucu ''dikte'' isimli yazılımı geliştirmeyi başardığını bildirdi. Çetintürk, ''dikte''nin bugüne kadar ''dünyada yapılmış ilk ve tek Türkçe konuşma-tanıma sistemi'' olduğunu belirtti.
Dikte'nin, aynı zamanda ''en yüksek kapasiteli'' konuşma tanıma sistemi de olduğunu söyleyen Çetintürk, ''Bundan sonra Türkçe yazıları, konuşarak bilgisayara yazma imkanına sahip olunacak'' dedi.”
(6 yıllık bir program bu.)
Önce, dilbilimsel bir hatayı belirtelim:
Türkçe sondan eklemeli bir dil ama her hece de, açıkseçik ve standart olarak telaffuz ediliyor. Sorun, tüm hece birleşimlerinin ve sözcük arasındaki susuşlarla sözcük ayrımının seste tanınması.
Böylelikle, bir gençlik rüyamın daha gerçek olduğunu görmüş oldum.
Bir program varsa, devamları da gelir mutlaka.
Gelelim teknik ayrıma:
Google sesle arama, Ağustos 2017 itibarıyla ilk kez duyduğu 2 sesi anında ve hiç hatasız metne çevirdi. Diğer dikte programları ise, sesi yavaş yavaş tanıyormuş.
Tabii en önemlisi şu: Google bedava, diğerleri paralı.
Dipnot:
İOS 8’de de, Mac’te de böyle bir nitelik varmış. Yani 3 ve daha çok ayrı grup bunu yapmışsa, hem birbirlerinden kopya çekmişlerdir, hem de de temel akıl yürütme aslında basit demektir. Yoksa, durup dururken herkesin kafası, aynı anda zekileşmez.

(16 Ağustos 2017)

Hiç yorum yok: