Perşembe, Aralık 14, 2017

Türkler Geldiğinde Anadolu’nun Dili

Wikipedia’nın Bizans Yunancası maddesinde şöyle bir ibare var:
“Despite the absence of reliable demographic figures, it has been estimated that less than one third of the inhabitants of the Eastern Roman Empire, around eight million people, were native speakers of Greek. The number of those who were able to communicate in Greek may have been far higher.”
Yani, 24 milyon nüfus varsa, yalnızca ve pek pek 8 milyonu Bizans Yunancası konuşuyor.
Diğerleri, bizim 1965 nüfus sayımındaki 100 halk ve dili demek.
Artı, Katalonlar var, Vikingler var, Gotlar var. Vd, vb.
Eksi, 1100-1900 arasındaki iç ve dış göçler var. Diyelim, Osmanlı’nın son dönemlerindeki Rus işgalleri nedeniyle gelenler gibi.
Oysa, ulu manitu Halil İnalcık, Osmanlı geldiğinde, Rum aşağı, Rum yukarı der durur.
Artı, birbirlerini anlamamaları olası olan 3 Anadolu Rumcası diyalekti vardır. Çünkü, Ermenice’de bu vakidir. Ki zaten Kırım Rumcası da vardır ve Batı Anadolu Rumcası’ndan daha farklı olduğu rivayet edilir.
Asıl önemlisi, melez diller ve melez halklar sözkonusu.
Kırım’da en belirgin 3 halk vardır, diyelim 1300-1600 gibi:
Gotlar, Tatarlar ve Rum kalanları.
İşin tuhafı, burası öyle bir bölgedir ki 3 tektanrılı din de buraya uğrar ve artı geç tektanrılılaşma nedeniyle, animizmler de (ve onun senkretik kalıntıları) vardır. Halklar, dinler paçalına uğrar.
İnalcık, Osmanlı ile ilgili bilinen yanlışlar konulu kitabında, bunlardan söz etmemiş.
İnalcık, Annales Okulu’nun dolaylı mensubu veya etkileneni olduğunu önesürmesine karşın, 1960-2010 arasında muhatap olmuş olması gereken Dünya Sistemi’ninden de söz etmez.
Ve bu adam duayen, bu adam tarih piri.
Nasıl oluyor da oluyor?
Çünkü burası TC…
Açıp da konsensusu okuyan biri çıkmıyor.
Dipnot:
O Gotlar’ın özgün Gotlar ile genetik bağı soru imli. Nasıl ki Doğu Avrupa Hunları (MS 400) ile Orta Asya Hunları (MÖ 200) da pek genetik ilintili değilse. Ve biz Türkler gibi de tabii ki.
Yineliyoruz:
Halklar; ad, dil, din, yer ve gen değiştirir. Türk olmayanlar da, Türk adını alabilirler örneğin yani. Biz 1. TC Türkleri gibi yani.
Anadolu Türkmenleri’nin de, Türkmenistan Türkmenleri ile doğrudan gen ilintilerinin olmayabileceği durumu da var.
İnalcık, bu konu hassas bir konu olduğu için, upuzun 100 yıllık yaşamı boyunca, böyle konuları çalışmak gibi risklerden uzak durdu.
Çıkış şerhi:
Antik Yunan Yunancası (MÖ 300) ile Bizans Yunancası (MS 500) arasında yüzyıllar var. İskender fetihleri kültürü artıklarının bu süreçteki yazılı metamorfozları, hala çalışılmamış olabilir.
(Bu arada, İskender’in ana dilinin, felsefe dili olan Attica Yunancası yerine, Makedonya Yunancası olması da, tarihin bir ironisi. Bu, Stalin (Gürcü) ve Rusça için de böyleydi, Mao (Hunanlı) ve Mandarince için de böyleydi. Yani Atatürk, Rum olsa ne yazar, olmasa ne yazar?)

(13 Aralık 2017)

Hiç yorum yok: